Live Composite

Man brukar säga nytt år med nya möjligheter. Just på denna bild så är det nytt år med gamla möjligheter. Olympus har haft sitt Live Compositeläge under många år.

Det var länge sedan som jag använde en Olympus kamera. De är väldigt trevliga att använda, jag önskar bara att de haft en större bildsensor. Detta inlägg är inte en diskussion om sensorstorlekar utan mer inriktat på en mycket trevlig men lite bortglömd funktion som Olympus har, och har haft under många år, nämligen Live Composite. Den funktionen gör att du kan ta en bild med den exponering du vill och sedan fortsätter kameran att exponera bild efter bild upp till en viss tid eller när du trycker på avtryckaren igen. Den lägger då bild på bild på samma bild utan att dubbelexponera det som den redan fångat. Man kan enklast förklara funktionen med att den bara läger till nytt ljus, inte det som redan finns där.

Dessa tre bilder du ser här ovanför är tagna med Olympus E-M1 II med 8/1,8 i Live Compositeläget. Klicka på små prickarna under bilden om du vill växla bild själv.

God fortsättning på det nya fotoåret!

/Thomas