Fotohistoria: Yashica 35

Detta var början till något stort!

Året var 1958 när Yashima gick samman med Nicca och bildade Yashica Co Ltd. Nicca Camera Works hette tidigare Kōgaku Seiki Company och de tillverkade kloner av tyska Leica-kameror. Företaget hade bildats av anställda som tidigare arbetat hos Canon. Yashima tillverkade i huvudsak elektroniska delar för klockor men gick över till kameradelar och tillverkade en egen kamera 1953 som hette Pigeonflex och var väldigt baserad på tyska Rolleiflex.

Första barnet ut blev just denna kamera, Yashica 35. En mycket välbyggd mätsökarkamera med fast optik. Den kamera du ser på bilden kommer frånvår egen samling. Kameran var helt manuell och hade en centralslutare, en Copal MXV Leaf, som hade från 1s till 1/500s. Ingen inbyggd ljusmätare. Objektivet är ett Yashinon 4,5cm f/2,8 men ska också ha funnits med en f/1,9-optik. Denna första modell var kortlivad, den fanns 1958-1959 och det är därför dessa är så sällsynta. På toppkåpans baksida till höger ska det normalt stå "YASHICA Co., LTD" men på de tidigaste exemplaren, inklusive vårt exemplar, så står det "YASHIMA OPT IND Co., LTD".

Därefter, 1960, kom Yashica 35 YK som var en lite förenklad variant med en enklare slutare och endast med f/2,8-optiken. Samma år komm även Yashica 35 YL som såg helt annorlunda ut och var troligen en konstruktion från Nicca. Den fanns med både f/1,9 och f/2,8 objektiven.

Alla Yashica 35-modeller är populära bland samlare, till och med de senare Electro-35 som i Sverige såldes som "Nattkameran". De mest populära är Yashica Lynx med f/1,4-optik och sedan denna Yashica 35, helst med f/1,9-optiken och också helst märkt med "YASHIMA OPT IND Co., LTD". 

Vårt exemplar fungar fortfarande trots att den fyller 60 år i skrivande stund. Priserna för en sådan kamera varierar kraftigt och du kan få betala allt från 200kr upp till 2000kr. 

Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.