Fotohistoria: Fujica Macrocinecopy

Denna makalösa manick har tre funktioner...

1971 så lanserar Fuji, nuvarande Fujifilm, Fujica ST-701 och till den släpper Fuji ett synnerligen ovanligt tillbehör med det udda namnet Macrocinecopy. Ett namn som faktiskt exakt beskriver vad det är. Det är i huvudsak ett verktyg för att kunna fotografera av enskilda bildrutor från 8mm eller 16mm smalfilm. Här sitter den på en Fujifilm GFX 50S. Självklart måste det provas men de flesta har inte smalfilm liggandes. Jag hittade ett par små rullar med bortklippt film som min mors morbror efterlämnat. Han var en stor naturvän och värnade mycket för ugglor. Han lyckades få de stora, och skövlande, skogsbolagen att lämna något träd på varje kalhygge för att ugglorna skulle ha någonstans att sitta. Bildkvaliteten på 8mm smalfilm är verkligen inte bra, och var definitivt aldrig tänkt att bli avfotograferad av en högupplöst mellanformatskamera. Men man ser i alla fall vad som är på bilden. Finns säkert bättre filmer att fotografera av men ugglorna var så gulliga. 

Se bild 1 i högre upplösning >> 
Se bild 2 i högre upplösning >> 

Sedan kunde man ta bort yttersta delen och då fick man ett supermacroobjektiv. Dock med väldigt begränsat arbetsområde. 

Slutligen så kunde man skruva av hela fronten och då återstår två mellanringar. Kul att Fuji gjort konstruktionen till att få tre funktioner. Detta kan vara ett kul tillbehör att ha i sin samling men det har inget egentligt samlarvärde. De brukar oftast sälja för kring 300kr även om jag sett de som försöker få närmare 2000kr för dem. Den tillverkades fram till 1979 då den ersattes av en likvärdig produkt men som var avsedd för Fujica X-fattning. Den fick namnet Macrocinecopy X. 

Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.