Fotohistoria: Agfa Selectronic

Agfa Selectronic systemkameror var inte vanliga på den tid de fanns på marknaden och de är rätt sällsynta idag. De hade Pentax K-fattning och var tillverkade av Chinon.

1970 så lanserar Agfa två kompaktkameror, Agfa Selectronic och Selectronic S. De hade Agfas sensoravtryck som lanserades redan 1968. 1980 så lanserar Agfa den kamera vi ska titta närmare på, Agfa Selectronic 3. Den kamera du ser kommer från vår egen samling och även om Agfa hade "egna" objektiv så sitter här en intressant optik på kameran. Det är en Cosina pancake 40/2,5, en optik som vi absolut kommer att återkomma till längre fram här i bloggen. 

Agfa Selectronic 1 var en Chinon CM-4. Agfa Selectronic 2 var en Chinon CA-4. Agfa Selectronic 3 var en Chinon CE-4. De var inte helt identiska med Chinon-modellerna men de byggde på de konstruktionerna. Det fanns också ett antal objektiv som bar Agfa-namnet och de var också tillverkade av Chinon. De vi känner till är Agfa 28/2,8, 50/1,4, 50/1,9, 135/2,8, 200/3,5. 

Chinontillverkade kameror från 80-talet är inte det hetaste för en samlare men både dessa kameror och objektiv ligger förvånansvärt högt i pris. De är lite ovanliga och många har aldrig hört talas om dem, så vi tänkte att du kanske skulle tycka att det var roligt att se dessa kameror. Agfa är numera historia. Chinon är numera historia. Många märken har kommit och gått men ingen trodde väl att både Agfa och även Kodak skulle gå i konkurs. Bara Fujifilm är kvar av de stora filmmärkena och de är starkare än någonsin med marknadsledande kameror och objektiv. Så rätt det gick för Fujifilm och så fel det gick för Agfa och Kodak. 

Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.