Fotohistoria: Carl Zeiss Sonnar 85mm f/2,8

Det är många som höjt detta objektiv till skyarna. Vissa påstår att det är till och med bättre än Zeiss 85mm f/1,4. Till slut så ramlade jag över ett exemplar i hyfsat skick och till hyfsat pris. Kändes spännande att äntligen få testa detta objektiv.

Designen är helt i samma stil som övriga objektiv som fanns till Contax på den tiden. Carl Zeiss Sonnar 85mm f/2,8 är ett kompakt och lätt objektiv. Det känns ändå gediget och välbyggt, precis som de flesta objektiv var till Contax. Objektivet har 5 linselement i 4 grupper. 

Carl Zeiss berömda T*-behandling ska lösa motljussituationer bra men jag tycker inte detta objektiv imponerar i motljussituationer. Det blir alltför lätt överstrålning. Skulle nog säga att det är denna optiks största svaghet. En svaghet som också kan vara en möjlighet om du vill ta spännande motljusbilder. 

Klicka här för läsa mer samt se bilder tagna med den >> 

Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria. 

/Thomas