Fotohistoria: Bokina

Och varför i hela världen kallas ett Vivitar-objektiv för Bokina? Kort förklarat därför att det tillverkades av Tokina och har en fin bokeh.

Det objektiv som jag pratar om är Vivitar Series 1 90/2,5 VMC Macro. Det tillverkades av Tokina från 1977 till 1981. Vi ska titta närmare på vad detta gamla objektiv kan prestera. Detta objektiv ska inte blandas ihop med Vivitar 90/2,5 Macro eller Vivitar 90/2,8 Macro trots att de är tämligen lika på utsidan. De två tillverkades av Komine och har helt annan optisk konstruktion än det Tokina-tillverkade. Dels heter det Tokinatillverkade Series 1 samt att deras serienummer börjar på 37xxxxxxx. 

Som kuriosa kan nämnas att de objektiv som Komine tillverkade fanns även under namnen Elicar, Panagor, Soligor, Spiraton och Rokunar. Objektivet är byggt som en stridsvagn och väger hela 660 gram. Efter att Vivitar la ner modellen så tog Tokina upp konstruktionen själv och byggde Tokina AT-X 90/2,5 Macro, även kallat Bokina II. Detta objektiv har samma optiska konstruktion men med bättre antireflexbehandling. Det kan stämma för när jag plockade isär vår Vivitar-optik så verkade inte alla linser vara antireflexhandlade i alla fall inte med VMC. Däremot sägs bokehn på bländare 4 vara bättre på Vivitar som hade en rundare bländaröppning än Tokinan. 

Klicka här för att se mer ingående test samt se testbilder >> 

Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.