X-files: Palmbjörk

Som en söderhavspalm böjer sig den norrländska björken över stranden...

Vi ser en liten skylt om en fors, kör en riktigt dålig väg, denna väg slutar i en större stig, stigen går längs en brant, denna brant är mycket högre än vi väntat oss och stigningen ner till älven är rätt brant den också. Väl framme så ser i en liten strand som skulle kunna vara på vilken söderhavsö som helst. Fast det är inte palmer utan björkar, det är inte varmt i vattnet och det är inte papegojor som seglar omkring utan det är mygg. Vattnet är mycket högre än normalt, då det är vårfloden från inlandet som är på väg ut i havet. Mitt på stranden hittar vi en före detta myrstack. Någon med stora klor har grävt upp den och slukat innehållet. Ja, en björn. Vi blir pratar högre så att eventuella nallar ska höra var vi är. Någon sa att var femte timme du är i skogen så har du mött en björn. Du ser den inte men den har sett dig. Vet inte om det stämmer. Jag är helt övertygad om att flera björnar har sett mig ute i markerna medan jag har aldrig sett någon björn i det vilda. Jag har dock sett spår och spillning. 

Här är HDR kört på max i Lightroom och även "ta bort dis" är uppskruvad för att få en omöjlig bild möjlig. Nackdelen är att det blir brusigt för alla pixelpeepers. Även om man ser hela bilden på en 27" 4k-skärm så ser det hur bra ut som helst för oss andra. 

Bilden är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 23/4,0 R LM WR, 1/60s, f/5,6 och ISO 125. 

Se bilden i full upplösning >> 

Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

/Thomas