Tokina AT-X M100/2,8 Macro 1:1 PRO D

Test

Vilken genre inom fotografering är lika het på våren som makro-fotografering? Inte många, och därför har vi testat Tokinas 100mm Macro, som förvisso inte är en nyhet men det är en doldis i sammanhanget. Mats har skrivit ihop testet...

Redan på full öppning är skärpan mycket bra till stor del av bilden, för att sedan bli rejält skarp i nedbländat läge vid f/4 till f/8 över i princip hela bilden. Ser mycket bra ut på mindre öppningar också, och för riktigt närgångna makrobilder kan det ofta vara nödvändigt att blända ner till f/11-f/16. På mindre öppningar än f/16 börjar som vanligt diffraktion göra sig starkt påmind och sällan lönt att välja för att nå ett större skärpedjup eftersom det "äts upp" av den försämrade skärpan. 

Läs mer här: Tokina AT-X M100/2,8 Macro 1:1 PRO D test