Hong kong del 4

Sista delen i följetongen från Hong kong är här och vill du läsa de tidigare tre så bläddra bakåt i Bloggen. Vi hoppas att detta har inspirerat dig till en fotoresa, om det så är till grannkommunen eller Hong kong...lycka till med plåtandet!

Städerskan väcker oss med ett försiktigt knackande på hotellrumsdörren; ”house keeping”. Sömndrucket förklarar jag att rummet är helt i sin ordning men att vi gärna kan ta ett par nya handdukar och en flaska vatten. Besviket lämnar hon över artiklarna jag bett om och försöker snegla över min axel in i rummet. Av säkerhetsskäl har vi valt att hoppa över städningen och skylten ”please do not disturb” är permanent installerad på dörrhandtaget. Har man kamerautrustning strödd över sängen och ett spindelnät av sladdar som förser batterier med ström är det bäst att ta det säkra före det osäkra. 

Hong Kong har hittills bjudit på sedvanligt stekhett väder med hög luftfuktighet och varierade vindbyar med förorenad smog. Idag verkar vädret bli "annorlunda", gråa moln syns på horisonten och luften har ändrat karaktär, nästan som att någon har lagt ett lock över staden. Ett skyfall väntas enligt väderleksrapporten vilket sätter lite käppar i planeringen kring dagens aktiviteter. Efter en del dividerande på sängkanten fastställs att en sväng till Sham Shui Po skulle kunna göra sig fint oavsett väderlek. Jag har ett sug att få tillfälle att lufta min x-pan-kamera och Kristoffer har ännu inte fått uppleva den hektiska marknaden runt den delen av Hong kong. Sham Shui Po hör till ett av de fattigare områdena på halvön och ses oftast som den mest ”kinesiska”. Här kan man hitta billig elektronik i det enorma ”Golden Shopping Center”, köpa diverse köttstycken från lokala handlare eller fylla på resväskan med tveksamt krimskrams från de många små skjul som kantar gatorna. Perfekt för gatufotografering eller bara sitta och ta in den så annorlunda känslan jämfört med Sverige. 

Vi springer upp och ned längs de smockfulla gatorna, förundras av utbudet, handlar konstig frukt och funderar på hur hälsovårdsmyndigheten eller Livsmedelsverket ställt sig till den allmänna hanteringen av färskvaror längs denna vältrafikerade väg. Efter det tjugonde klicket rullar bladaren tillbaka rullen och vi vänder hem. Ibland är det underbart att begränsa sig i sitt fotograferande, en rulle film, en kamera och ett objektiv, behöver man mer?