Dags för orm!

Det är många som lyckats fånga ormar på bild senaste tiden och det snabba väderombytet har gynnat möjligheterna att fånga en solande orm på bild. Var försiktig när du letar orm...det är lätt att man missar dem och då kan ett bett i benet vara verklighet...

Den här bilden tog vår kollega Thomas för ett par år sen. Den gjorde ett utfall rakt mot Thomas och upplevelsen förstärktes genom ett teleobjektiv medan marginalerna i verkligheten var stora. Det fanns ingen fara för varken orm eller fotograf. Men hur giftig är en huggorm egentligen? Det är den enda skandinaviska giftormen och själva giftet både dödar bytet och underlättar för ormens tarmpaket att spjälka maten. Dock är det dödligt för små djur och då genom att andningen eller hjärtat sätts ur spel. Det har hänt att vuxna har dött av bett från huggormen men då vanligen pga överkänslighet. Ungefär 1 person per 10 år dör av dessa bett i Sverige medan 2-3 personer dör årligen av getingstick. 

Hur hittar man då en huggorm? Områden med mycket sten, rullsten eller åsar med gles vegetation är populära områden för huggormar och ofta på solsidan där de kan komma ut och värma sig vid behov. Det är ofta hallonplockare som stöter på huggormar så det finns en koppling mellan hallonbuskage och huggormar - de verkar trivas i samma områden. Men än en gång - var försiktig och se till att inte leta orm ensam!