Olympus M.Zuiko Digital 17/1,2 Pro

Test

Vi har testat Olympus 17mm Pro-objektiv och det visar sig att man, ännu en gång, slår till med en hejdundrande bra glugg. Sällan har vi hittat så få svagheter hos ett objektiv, och det dessutom i ett vidvinkelobjektiv. Läs vårt test!

Mats skriver: Objektivets bokeh, eller fjäderbokeh (Feathered bokeh) som olympus valt att kalla det är kanske ett litet kapitel för sig. Olympus har i detta objektiv gjort en så kallad fjäderslipning av ytterkanten i ett av glasen i objektivet, vilket resulterar i en softare och finare bokeh än vanligt bland M.4/3-objektiven. Och detta utan att man förlorar ljusstyrka, som man annars normalt gör med objektiv som ger liknande bokeh via apodiseringslins (och i vissa fall även dubbla bländare). Själva fjäderbokeh-effekten avtar ju mindre bländaröppning man väljer, och redan på f/2,8 är den försumbar.

Läs mer här: Olympus M.Zuiko Digital 17/1,2 Pro test

Se vår film om 25mm och featherd bokeh: Youtube: Olympus 25mm f/1,2 PRO film