Macromåndag

Det finns en till värld att upptäcka och det gör du med ett macroobjektiv, eller mellanringar, eller en bälg, eller närbildslinser, eller alltihopa.

Det har varit så grått och regnigt senaste tiden och avtryckarfingret har börjat klia rejält så jag har plockat fram mina närbildstillbehör och jag hade verkligen glömt bort hur roligt macro var. På bild 2 ser du hur enkelt allt är uppställt. Du har förhoppningsvis lagt märke till att nu kan bloggen visa flera bilder. Den byter bild automatisk men du kan också klicka på prickarna under bilden för att byta bild. Jag använder vårt vanliga köksbord och två Viltrox VL-200T LED-belysningar. Det jag gillar med dem är att man kan lätt justera både ljusstyrka och färgtemperatur. Dessutom kan jag göra det med medföljande fjärrkontroll och ännu bättre att jag från fjärren kan justera dem individuellt. Jag använder också en ficklampa för att kunna spot-belysa om jag så vill. På denna bild har jag gjort det på bakgrunden.

Bilden är tagen av en gerberablomma med ett färgglatt mineral, som bakgrund, som jag faktiskt inte vet namnet på. Jag använde en Fujifilm GFX 50S med en Meyer-Optik-Görlitz Trioplan 100/2,8. En optik med en mycket säregen bokeh, något som kallas såpbubbelbokeh. Vissa gillar det andra inte. Som med allt annat. Jag gillar det. Mycket. Men det ska användas på rätt typ av motiv.

Klicka här för att se större bild >>

/Thomas