Fotohistoria: Agfa Clack

Simpel men briljant.

Agfa tillverkade Clack-kameror från 1954 till 1965. Det tidigaste modellerna hade kamerahuset i metall men senare byggdes det av plast. Kameran använder 120-film och har ett negativformat på hela 6x9cm. Du får ut 8 bilder från en 120-film. Objektivet av meniscus-typ och består av ett enda linselement. Meniscus kommer från grekiskan och betyder halvmåne och det är exakt så linselementet ser ut. Det är en konvex-konkav lins som är tjockare i mitten än på sidorna.

Kamerans baksida och filmbana är krökt för att kunna få bra skärpa även med ett enklare objektiv. Ett smart sätt att kunna få vettiga bildresultat ur en mycket enkel och billig kamera. Även om bildresultatet inte imponerar så tar den bättre bilder än man förväntar sig av en så enkel konstruktion. Det är det stora negativformatet som gör det möjligt. Brännvidden på objektivet borde vara kring 95mm. Ljusstyrka är på f/11 och du har tre lägen på objektivet: f/11, f/12,5 och ett "närbildsläge" som sätter en liten extra lins för att förbättra närgränsen och ger fokusområdet 1-3m. Slutaren har två lägen B för bulb och M för "Moment" och ger ca 1/30s. Ovanligt nog så har den uttag för trådutlösare.

Agfa Clack är ett mycket bra exempel på god ingenjörskonst. Smarta lösningar ger vettiga bilder trots en mycket billig konstruktion. Lite udda att de valt ormskinnsmönster på klädseln. Självklart är det bara plast.

Kameran har inget större samlarvärde utan det handlar om några kronor. Den var väldigt billig när den såldes och den tillverkades i 1,65 miljoner exemplar. Den du ser på bilden kommer från vår egen samling.

Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.