Vad händer nu då?

Flera fina kameror och objektiv har lanserats i år och vi har en del information om vad som kommer inom kort i vår kategori av elektronikbranschen. Men vad är nästa grej, vad kommer att ändra fotograferandet de kommande åren?

Kort sagt, vad händer nu då? Om vi tar den närmaste tiden bakåt så har multi-kameror bland systemkameror blivit de populäraste produkterna. Sony har A7R II som är riktigt vass till det mesta, Canon lanserade EOS 5D Mark IV som egentligen har "allt" och man följde upp det med en EOS 6D Mark II som också klarar det mesta man kan önska, i synneherhet i prisklassen. Den har ett gäng år på nacken men D750 har varit en multikamera med OK hastighet, upplösning och bildkvalitet för att egentligen fungerar till det mesta. Med D850 tar Nikon ytterligare ett kliv och skapar en kamera som likväl kan användas för att filma med, plåta landskap med som att få bra med bilder på motorbanan eller fotbollsmatchen. Multikameror.

Canon har i tysthet lanserat en ny produkt, eller i alla fall en prototyp som visar ett nytt område affärsmässigt. MM100-WS (udda namn!) är en ny kamera som man definierar som en "multipurpose module camera" som ska kunna användas till mycket, som exempel visar man som bilkamera, actionkamera och som industrikamera. 40x40x21,6mm är litet i storlek och den ska klara av att filma i så lågt ljus som 1 lux. Man säger att det ska komma en serie tillbehör för att den ska kunna användas inom många olika användningsområden - exakt vad är vi nyfikna på.

En annan sak som det skrivits mycket om är alla patent som registrerats i Japan de senaste åren från Nikon på lösningar för spegelfria kameror och objektiv till dessa. Det har satt i gång rykten och diskussioner kring detta och vi är också nyfikna. Nikon har ju precis lanserat D850 som är en otroligt stark produkt på marknaden och som man märker får fullt fokus från Nikon.

Farten har ökat - många kameror är väldigt snabba idag, vissa är extremt snabba, som tex Sony A9 och Olympus E-M1 Mark II. Hanteringen av brus på höga ISO blir sakta bättre fortfarande, dynamiska omfånget är bättre och den nya BSI-tekniken på sensorer slår igenom mer och mer. Frågan vad som händer nu är svår att svara på - men vi kommer nog att bli överraskade igen, visst är det spännande?