X-files: Noctilucent clouds

Ett litet extra insatt "X-files" då det var nattlysande moln på himlen igår kväll.

Molnen har fått sitt namn av att de är så tunna att de inte syns på dagen, och samtidigt ligger så högt att de fortfarande är solbelysta även långt efter solnedgången. De nattlysande molnen syns vid Sveriges latituder oftast i juli och augusti, även om molnen har kunnat observeras så tidigt som i maj och så sent som i september.

Nattlysande moln bildas under extrema förhållanden, högt upp i luften där yttre rymden tar vid. Temperaturen kan bli så låg som -170 C och luften där dessa märkliga ismoln bildas är hundra tusen gånger tunnare än nere vid jordytan. Nattlysande moln är jordens kallaste fenomen och de högsta molnen i vår atmosfär. De bildas på 80-90 kilometers höjd, omkring tio gånger högre än vanliga marknära moln. Därmed finns de långt ovanför det vanliga väderskeendet och långt ovanför ozonskiktet.

Lustigt nog så har vi inlägg om nattlysande moln från 2016-08-08 och 2015-08-18 här i bloggen. Det är väldigt exakt ett år mellan de gånger vi sett dessa moln. Intressant.

Bilden är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 32-64/4,0 R LM WR, 32mm, 10s, f/8 och ISO 200.

Klicka här för att se större bild >>

Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

/Thomas