Halva 2017

Halva året har gått och man har knappt vant sig vid att skriva 2017 när man ska fylla i datum. Det har hänt en hel del bland kameror och fotoprylar sen Photokina hösten 2016 och det kommer att hända ännu mera!

Delårs-, halvårs- och helårsrapporter brukar man höra talas om och det är dags för oss att se hur det har gått. Fart, hastighet, snabbhet, kalla det vad du vill, har varit i fokus från många tillverkare och inte som det brukar vara, att seriebildtagning gått från 3 till 4 bilder per sekund utan vi har tagit stora kliv. Förra sommaren var Fujifilm noga med att bevisa att X-T2 fungerar snabbt till skillnad från föregångarna som hade fått ett rykte om sig att vara lite...låt oss kalla det långsamma. X-T2 bevisade snabbt sitt värde och vi är många som använder Fujifilm idag. Bilden ovan är tagen med just X-T2 förra sommaren.

Olympus knäckte förväntningarna under hösten med E-M1 Mark II och upp till 60 bilder per sekund i full upplösning. RAW. Panasonic har länge visat att man kan det med snabb fokusering och seriebildtagning i mindre kameror. Sony skyndade på och lagom till vårt EXPO i höstas (som kommer tillbaka 29-30 september 2017) lanserade man A6500 och RX100 V, två riktigt snabba spelare på isen. Sony har fortsatt med A99 II som kom som en blixt från klar himmel och med A9 som var mer omryktad sen ett tag tillbaka. Alla bygger runt hastighet och har man testat en A9 blir man imponerad, inget snack om det. Canon har släppt 6D Mark II förra veckan och det är ingen långsam kamera utan en relativt snabb fullformatare i lägre prissegmentet vilket är välkommet för att få fler Canon-fotografer att våga, och kunna, gå över till den större sensorn. Smart av Canon. Frågan är när Canon och Nikon spänner musklerna när det gäller hastighet? De visar att man kan det med fart men idag får man hugga till på den dyraste modellen för att få en riktigt, riktigt snabb kamera. Vad tror vi kommer härnäst från dem?