Fotohistoria: Svenska Szabad

Nu är det dags för svensk fotohistoria!

Året var 1936 när en 29-årig ungrare med namnet Szilárd Szabad anlände till den kungliga huvudstaden Stockholm i Svea rike för att studera till flygtekniker på Stockholms tekniska institut. Efter sina studier så öppnade han en verkstad där han tillverkade gjutmodeller. Adressen var Malmskillnadsgatan 34B. Inom en kort tid så inte bara reparerade han fotokassetter till studiokameror utan han även tillverkade nya. Mest kända kunden var Hasselblads Fotografiska AB. Uppmuntrad av många fotografer så började Szabad 1945 att konstruera en storformatskamera. De flesta fotografer använde Eastmans kamera och Szabad utgick från den men byggde ett bakstycke som var rejält vridbart och lutbart.

Szabad visade upp sin kamera för Hasselblad som direkt beställde 50st och gav den namnet Hasselblads Universalkamera. På 50-talet flyttade verkstaden till Tavastgatan på Södermalm. Under 50-talet kom de så kallade svarta Szabad-kamerorna som bar namnet Szabad Universalkamera. De tidigare modellerna var mahognyröda. Från 1945 till 1962 tillverkades kring 1500 kameror. Kamerorna vara mycket populära under den tiden bland många studiofotografer. Szabad tillverkade endast själva kameran, inte objektiven.

Szabad tillverkade även reprokameror till Saab, Nationalmusum och Svenska Dagbladet. Szabad övergick till tillverkning av stativ och de tillverkades i Västerhaninge. 1989 övertogs äganderätten till Szabadstativen av Pendings mekansika verkstad i Falkenberg. Det var historien om svenska Szabad.

Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.