X-files: Sunset

När telet inte räcker till så hjälper den stora upplösningen till...

En härlig solnedgång och en segelbåt som precis passerar förbi. Men med motsvarande normaloptik på 50mm så räcker inte förstoringsgraden alls till men med 50M pixel så kan man beskära rätt hårt utan problem. Här var egentligen enda gången jag riktigt saknade ett stort tele. 64mm, 1/90s, f/16, ISO 100.

Kanske också läge att säga att alla bilder som kommer i den här serien är tagna utan stativ, så de är inte att räkna som testbilder, utan som bilder från vanlig användning. På den här bilden är största problemet avdunstningen från havet, ju längre bort desto mer softning.

Man vill ju inte stå och titta in i solen, inte ens med glasögon. Både obekvämt och farligt. Med en spegelfri kamera så blir aldrig ljusstyrkan för ögat starkare än vad den elektroniska sökaren lyser. Finns helt klart en gräns för vad en bildsensor tål också men den är betydligt tåligare än det mänskliga ögat. Oftast kan själva värmen från solen skada sensorn lättare än ljusstyrkan men eftersom det inte finns exakta riktlinjer så bör man inte vara dumdristig utan ta du en bild av solnedgången men du behöver inte låta solen grilla bildsensorn mer än nödvändigt. Problemet blir betydligt större om du använder tele.

Solnedgångar är absolut helt okej motiv att fotografera, njut av det vackra. Visst kan det vara lite för enkla motiv eller kanske lite banala, men det gör dem inte mindre magiska för det. Fotografera det du tycker om på det sätt som du gillar. Det kommer alltid att finnas någon som inte håller med.

Klicka här för att se hela bilden >>

Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

/Thomas