Säsong för bröllop

Nu kommer våren och för många fotografer så fylls helgerna på med jobb - bröllopsjobb! Det är något som är kravfyllt då man har en enda chans på sig men vi har några tips på hur man kan förbereda sig för bästa möjliga resultat.

Självklarheter som att ladda batterierna, formatera minneskorten osv. förmodar vi att du tänker på själv men vi har några andra tips vi fått ur vår egen erfarenhet och tillsammans med några av våra stamkunder. 1) Förbered även bröllopsparet. Berätta upplägget hur och när du kommer att vara med och vad de behöver tänka på. Att antingen inte bry sig om dig alls, för en mer dokumentär känsla, eller att de vet att du kommer att instruera dem under dagen. Att veta vad du tänkt dig gör det lättare för båda parter. 2) Berätta redan innan vad de kan förvänta sig. Sätt förväntningarna på en nivå som gör att du slipper stressen och bröllopsparet vet vad de kan förvänta sig när allt är klart. Både antal bilder där man kan kommunicera genom att tex. säga "Dagens mål är att få 8st bra och högkvalitativa bilder". Vissa har förväntat sig tiotals eller tom hundratals bilder och får man då 8st blir det "fel". Ibland förväntar sig paret bara ett par riktigt fina bilder och du sitter och sliter vid datorn i timmar för att få ihop 20st. Tydlighet är bra för båda.

3) Lyssna på parets förväntningar - i god tid! Se till att ha en genomgång i god tid så att du kan planera och reka i tid och paret kan släppa pucken och känna sig trygga vilket underlättar en redan stressig och nervös dag. Korrigera också förväntningar som är felaktiga, att få motljusbilder när det regnar funkar inte, som exempel. 4) Instruera tydligt. För de mer formella bilder, instruera paret när det gäller hållning, detaljer, vinkel och allt annat, väldigt få par vet själv vad som blir bra på bild. Man kan som fotograf vara framme och peta i detaljer på klänningen och i kostymen eller tom håret, gör det med respekt men bestämt - allt för den perfekta bilden. 5) Reka med några kompisar. Att åka ut till området där du tänkt plåta är bra men se till att ta med ett par polare som också ställer sig i de poserna som du tänker dig - att åka ut själv och bara se ut bra platser räcker inte. Hur faller ljuset? Åk gärna och reka vid samma tid på dagen som du ska plåta paret. 6) Överraska & överleverera. Har man bestämt 8 bilder - leverera dem och få gärna med några "bonusbilder". Har du sagt 4 veckors leveranstid, se till att skicka dem till paret efter 2 veckor. Gör något som överträffar det överenskomna. Att levererar bilderna i två format, full upplösning och i litet format är ett annat tips - de mindre bilderna för användning i sociala medier och webb.

Hoppas att din bröllopsfotografering går bra i sommar! Har du ett bra tips? Skriv en kommentar!