Fotohistoria: Nikon F3

Från och med idag så kommer vi varje torsdag att berätta om något ur fotohistorien här i bloggen. Det kan vara en specifik kamera, ett specifikt objektiv, ett system eller om en tillverkare.

Nikon hade gjort sig ett starkt namn bland proffsfotografer genom både Nikon F och Nikon F2 och 1980 kom Nikon F3 som var både elektronisk och mekanisk. Kameran byggde på elektrisk funktion men hade en mekanisk funktion på 1/60s som man använde en annan utlösarknapp till, den satt nere vid objektivfattningen. F3 hade en enkel, svartvit, LCD-skärm i sökaren och det var mycket prat om att den skulle bara hålla några år men den F3 vi har i vår samling funkar perfekt efter 36 år. Nikon F3 hade även tidsautomatik till skillnad från sina föregångare och det underlättade fotograferingen väldigt mycket, för framförallt pressfotografer. En annan detalj som uppskattades var att 80% av ljusmätningen låg i inom den cirkel som var markerad på mattskivan. Föregångarna hade bara 60% av mätningen i den cirkeln.

Kameran fanns bland annat i dessa versioner:

F3 släpptes 1980 och var helt klart bland det bästa, om inte den bästa, kameran du kunde köpa då.
F3HP står för High eyePoint och hade en bättre sökare som även passade bra för glasögonbärare.
F3T kom 1982 och fanns i både svart och champagne, den senare slutade tillverkas redan 1985 och är därför mer sällsynt.
F3AF kom 1983 och det fanns två autofokusobjektiv till den, en 80/2,8 och en 200/3,5.
F3P kom 1985 och var framtagen för pressfotografer
F3 Oxberry var en modifierad modell avsedd för exakt filmrörelse och via dator kunde du hoppa var du vill på filmen. Troligen använd för militärt bruk.
F3 US Navy var avsedd att användas på ubåtars periskop.
F3 / Kodak DCS100 kom 1991 och var en i grunden en Nikon F3HP med ett digitalt bakstycke från Kodak. Den hade en upplösning på "hela" 1,3M pixel.
F3 Limited släpptes 1994 och var i stort sett en F3P. Såldes endast i Japan.
F3H kom 1998 och hade en fast halvgenomskinlig spegel och klarade 13 bilder per sekund.
F3 Lapita 2000 Memorial Edition. En F3HP med texten "Lapita 2000 Memorial Edition" ingraverad på fronten och den röda linje som sitter vid greppet är grön på denna version. 100 ex tillverkade. Såldes endast i Japan.
F3/T-Classic är upplaga på 100 ex som tillverkades för en japansk fotobutik. Den har gravyren "F3/T Classic" på fronten och även en del gravyr på baksidan. Såldes endast i Japan.
F3 för NASA. Det fanns flera olika versioner av F3 som speciellt tillverkats för NASA, en av dem ser du på bilden ovanför. Samlarvärdet ligger skyhögt på dessa.

Vi utnämner Nikon F3 till en av historiens snyggaste kameror. Även om den NASA-version vi visar på bilden kanske inte är så snygg så är den i stället brutalt cool.

Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.