Vilket är bäst?

Vilket minneskort är bäst? Vilket ska man välja? Tjänar jag något på ett snabbare kort i min kamera? Nikon har sen D5 och D500 introducerat XQD på marknaden och vi har kikat på vad man ska ha till sin nya Nikon.

Nikon D850, D500 och D5 har kortplats för XQD men är skillnaden till SD-kort så stor? Hur ska man tänka? Är XQD snabbare i din kamera? Ja, det är den, är det korta svaret. Är den mycket snabbare? Nja, skillnaden är inte lika stor som maxhastigheten för kortet anger (jämfört med SD), men det är skillnad. Tänk också på att en D850 som är inställd att spara backup på SD-kortet men XQD-facket som huvudkort kommer att begränsas av hastigheten på det kort som är långsammast, så ett snabbt XQD och ett långsamt SD-kort blir inte så bra om du vill ha bilderna på båda korten och behöver farten och bufferten på kameran.

Sony erbjuder en G-serie av XQD och Lexar har sin 2933x-serie där båda är lika snabba i en Nikon-kamera. Vi har själva testat Lexars nu utgångna 1400x mot 2933x och det var stor skillnad när man använde kortet både i kameran och i en kortläsare jämfört mot de nyare 2933x. Även i kameran så märks en skillnad, dock inte lika stor som i kortläsaren. Vill du få ut maximal prestanda ur din Nikon D5, D850 eller D500, välj ett XQD-kort från Sonys G-serie eller Lexar 2933x.

Över till SD-kort där det finns många kort på marknaden att välja på. Vi har valt att sälja SanDisk, Lexar och Delkin och det är marknadens bästa minneskort vill vi påstå. Både våra och många andra tester påvisar samma sak. Ett bra UHS-II-kort är nästan lika snabbt i en Nikon-kamera som de bästa XQD-korten. Vi märker ingen skillnad mellan Delkins snabbaste kort, SanDisk 300/260MB/s och Lexar 2000x, som alla är UHS-II-klassade, i en Nikon D850. Det finns säkerligen mätbara skillnader vilket vi märkte när vi gjorde ett stort test för två år sen men i kameran är skillnaden helt omöjlig att uppleva. I en kortläsare visar sig Lexars kort ha en fördel men vi pratar om några få procent i överföringstid när vi testar med en Lexar-kortläsare, något som Lexar själva nämnt flera gånger, att man kan maximera farten genom att ha samma märke på kortläsare och kort. Delkin har fokus på att skapa kort som är maximerade för video i 4K, 6K och 8K vilket också gjort att många filmare vill ha Delkin. Däremot har de inte XQD i sortimentet idag.

Vill du få ut det mesta ur din D850, D500 eller D5 rekommenderar vi ett XQD-minneskort ur de två snabbaste serierna på marknaden. Som komplement (SD) är ett bra UHS-II-kort ett bra köp där det i verkligheten spelar mindre roll vilket du väljer av Lexar, Delkin eller SanDisk. En bra kortläsare är ett måste och har du inte bytt till USB 3.0 ännu så är det dags, ett bra köp gör du här.

Sony & Lexar XQD minneskort & kortläsare