Zeiss lanserar Loxia!

Nyhet

Så här inför nästa veckas Photokina i Köln så lanseras det nya produkter dagligen och Zeiss är inte sämre än att man lanserar Loxia 85mm f/2,4 idag, en till specialbyggd glugg till Sonys sortiment av kameror med E-fattningen.

Så här skriver Zeiss själva: Den optiska konstruktionen med 7 linser i 7 grupper baseras på Zeiss välbekanta Sonnar-design men är optimerad för digital fotografering och högupplösta sensorer. Tre av linserna är av specialglas som används för att motverka kromatisk aberration (oavsiktlig färgspridning). Objektivet innehåller även elektronik som överför information om brännvidd, inställd bländare och fokusrörelser till kameran. Minsta vridning på den manuella fokusringen märks av kameran, som automatiskt aktiverar ett förstorat bildutsnitt på skärmen (om denna funktion valts av användaren). Fokusringen har en rotationsvinkel på 220° från närgränsen till oändligt, vilket ger perfekt kontroll över skärpan. En viktig egenskap när man använder objektivets största bländaröppning, f/2.4, där skärpedjupet blir kort.

Den finräfflade gummiytan bidrar också till att skapa den där fingertoppskänslan som bara ett riktigt välbyggt objektiv kan ge. Fokusringens mjuka och precisa rörelse är också en egenskap som uppskattas av videofilmare. Alla Zeiss Loxia-objektiv har dessutom samma diameter vilket underlättar när man vill använda fokushjälpmedel för filmning. Till exempel Zeiss Lens Gears, ett professionellt tillbehör för just den uppgiften. En annan användbar videofunktion är möjligheten att koppla ur bländarringens klicklägen, så den blir steglös.

Zeiss Loxia 85mm f/2.4 blir den hittills längsta brännvidden i Loxia-familjen, som sedan tidigare innehåller två vidvinklar (21 och 35 mm) och ett 50 mm normalobjektiv. Objektivet är i likhet med sina syskon tillverkat med hölje i metall och är skyddat mot fukt och damm med hjälp av gummipackningar.

Leverans i december, pris ca 14200kr

Boka och läsa mera här: Zeiss Loxia 85/2,4 för Sony E-fattning (fullformat)

Brännvidd: 85 mm

Bländaromfång: f/2.4 – f/22

Linselement/ grupper: 7 / 7

Fokusering: Manuell med 220° rotationsvinkel (från närgräns till oändligt)

Närgräns: 80cm

Arbetsavstånd: 68,5 cm (mellan motivet och objektivets framände)

Bildvinkel (diagonal): 28.63°

Maximal avbildningsskala: 1:7.2

Filterstorlek: 52 mm

Längd (utan objektivlock): 94,8 mm

Diameter: 62,5 mm

Vikt: 594 gram

Medföljande tillbehör: Objektivlock och motljusskydd