Vattentätt stativ från Sirui

Test

Det finns vattentäta stativ. Faktiskt något många av oss fotografer inte visste och något som faktiskt behövs rätt ofta om man tänker efter. Fotografen Fredrik Larsson har testat Siruis W-serie och du får ta del av testet här!

Som landskapsfotograf gör jag ofta resor runtom i världen för att hitta vyer och platser att fotografera. Det är väldigt viktigt att jag kan lita på min utrustning och att den är lätt att använda då det ibland handlar om sekunder innan fototillfället försvinner. Min nästa fotoresa skulle ta mig till det underbara landet Island. Landskapet på Island är ett väldigt vackert men krävande landskap att fotografera i. Det blåser väldigt mycket och i kombination med vattenfall, hav och forsar får utrustningen vara med om en hel del.

När jag tidigare reste runt på Nya Zeeland och i Australien så fotograferade jag mycket i, och i närheten, av vatten. Det var också då som jag upptäckte att mitt tidigare resestativ inte riktigt höll måttet då det ständigt doppades i både salt- och sötvatten, ibland även stå neddränkt ett längre tag under längre exponeringar. Det resulterade i att under slutfasen av resan så var stativet helt förstört av sand, vatten och salt även om jag försökt att rengöra och ta hand om det.

Som bakgrund till detta så kontaktade jag CyberPhoto när jag planerade inköpen inför min resa till Island. På Cyberphoto så hade de ett nytt stativ som är både vatten- och sandsäkrat då det är helt vattentätt, något som jag inte tidigare sett. Märket är nytt för mig och inget som jag hört något om då jag tidigare använt stativ från Benro och Manfrotto då jag vet att det varit stativ som jag kunnat lita på och att de hållit bra kvalitet, så att testa ett helt nytt märke var spännande!

Innan avfärd så gjorde jag lite tester hemma i vardagsrummet för att se så allt fungerade. Man bör alltid testa all sin utrustning innan man beger sig ut för att fota så man inte står där mitt ute i ingenstans och inser att utrustningen inte funkar. När jag första gången skulle montera upp stativet så märkte jag hur smidigt och gediget det kändes. Alla vred och detaljer var av riktigt bra kvalitet. Som stativhuvud använde jag mitt befintliga som funkade utmärkt tillsammans med stativet. En nackdel som jag hittade med stativet visade sig vara den något rangliga mittenpelaren. Den är delad i 2 delar då man kan plocka lös den längre delen för att kunna vika ut alla benen och fota riktigt nära marken. Denna konstruktion var inte helt åtskruvad när jag öppnade förpackningen och det glappade mellan dessa två delar. Efter att ha svurit lite och sedan läst manualen så hittade jag vart man tightade till det och det slutade att glappa.

Under en veckas tid skulle detta stativ nu få utstå hård användning på Islands karga landskap. Redan första dagen var det dags för ett eldprov, vi landade och det blåste lite drygt 20 sekundmeter ute vid kusten just Söder om Keflavik. Ett stort plus för stativet är att man lätt kan hänga på en väska i kroken under stativet för att tynga ned och ytterligare stabilisera stativet. Att testa 30 sekunders långa exponeringar när det blåser så starka vindar visade sig inte vara några större problem så länge som jag lyckades få fast stativets fötter på det klippiga, blöta och ojämna underlaget. Jag blev riktigt imponerad av att det trots sin vikt och storlek var så pass stabilt som det var. Vidare på resan nästkommande dagar så testades stativet vid ett flertal ställen att doppas både i havet och i olika vattendrag. Stativet har även duschats flitigt vid Seljalandsfoss när vattendimman med jämna mellanrum duggade över allt som befann sig i närheten av vattenfallet.

För mig som är 186cm lång så är det riktigt smidigt att stativet kan bli hyfsat högt men ändå behålla stabiliteten. Jag kan utan problem expandera alla benen, stoppa ned det i forsande vatten och behålla stabiliteten för längre slutartider. Tips till alla som vill fota på Island är att ta med vadarbyxor eller höga stövlar då man ofta upptäcker att den vinkel och komposition man önskar kanske innebär att man måste stå och fota mitt ute i en fors eller i alla fall vada över den.

Hur funkar stativet som resestativ? Tycker att det fyller alla mina krav på ett vettigt resestativ. Inte det mest kompakta, men jag har hellre ett något större stativ som är stabilt än ett som är superkompakt och inte låter mig fota med långsamma slutartider för att det inte klarar av vind/vatten. Stativets ben går, som på flera andra modeller av resestativ, att vika åt ”fel håll” genom att man viker dem upp över stativhuvudet och på så sätt kapar stativet något på längden när man ska resa med det. Tyvärr så är mitt stativhuvud något för stort för att benen ska kunna vika sig runt det vilket innebar att jag vek upp benen utan stativhuvudet och förvarade huvudet separat under resan.

Väl hemma från Island så var det dags att granska stativet och det varken gnisslade eller såg ut att glappa någonstans. Förutom några skrapmärken från stenar man kilat ned stativet mellan så såg det ut och kändes som nytt. Summa summarum så är jag helnöjd med stativet och det kommer bli mitt nya resestativ på alla framtida resor här framöver.

Läs mera och boka här: Sirui vattentäta stativ