Pentax K-70

Nyhet

Men vänta nu - är K-70 en nyhet? Den lanserades i juni i år men från början var den inte tänkt för vår nordiska marknad men man har tagit ett nytt beslut vilket vi gillar för det här är en mycket komplett kamera i klassen!

K-1 är ju superhet och mycket av det fina med K-1 flyttar med till K-70. Sensorn på 24,4 mpixel är i APS-C-storlek med inbyggd bildstabilisering som också gör att man kan använda Pixel Shift (för att få en bättre och mera detaljrik bild då den flyttar sensorn snabbt och tar fyra bilder och sätter ihop till en) och att man får ett virtuell AA-filter genom en minimal skakning som kan ställas in i två steg.

Den kommer troligen att bli populär hos många som redan gillar Pentax men med sin mycket rejäla vädertätning och de fina reglagen och knapparna (vi gillar att Pentax är duktiga på att skapa enkla och tydliga kameror) går den hem hos alla som är där ute i det fria mycket. Den är även damm, fukt och köldtålig. Tålig, rejäl och bra låter väl fint? Autofokusen är en hybrid mellan fasdetektion och konstrastdetektion och gör K-70 till en modern kamera tillsammans med 6 bilder per sekund. ISO 102400 med start på ISO 100 är imponerande och frågan blir så klart hur högt man kan gå och få bra resultat - det återkommer vi till i test. En annan sak vi gillar är att det är enkelt att ändra ljusstyrkan på displayen och att det finns Night Vision-läge som gör att ljuset stör minimalt när man fotograferar i mörker, tex. astro eller norrskensfotografering.

Vridbar skärm, uppdatera 11-punkters autofokus som fungerar ner till -3 EV, 1/6000 sekund slutartid och en sökare med 100% visning och 0,95x förstoring. Astrotracer-funktion tillsammans med O-GPS1 (tillbehör) och nya Bulb Timer Function som gör att du kan välja en exponering på 10 sekunder till 5 minuter i 10 sekunders intervall eller 5 till 20 minuters exponering med en minuts intervall. Dubbla programhjul gör att den är lika enkel som K-3 II och K-1 att sköta för dig som gillar att köra manuellt. Digitala filter, förstärkning av klarhet, blåa toner, hudtoner, HDR och multiexponeringar är annat som finns i K-70. Vi undrar till slut - vad saknas i en K-70 egentligen förutom inbyggd GPS vilket hade varit trevligt? Det är en mycket komplett kamera...

Läs mera och boka: Pentax K-70