Onsdagsbus del 3 av 7

Dags för lite mer action i bilden...

När man fotograferar motorsport så går det verkligen undan. Autofokusen fick jobba sig blå för att hänga med i alla hastigheter. Autofokusen måste stå i kontinuerligt läge för att ha en chans att hinna med. Hur du ställer in antal fokuspunkter eller fokusområde beror på vad du har för kamera men det är lämpligt att ha lite större område än bara mittpunkten. Det är inte bra att ha alltför stort område heller då kameror oftast väljer det motiv som är närmast och det kan dyka upp både huvuden och kvistar i bilden. Jag föredrar att ställa kameran manuellt och sedan använda automatiskt ISO. Denna dag körde jag på 1/2000s för att garanterat kunna få skarpa bilder. Bländaren körde jag på f/4. Då har jag fast tid och fast bländare så själva exponeringen styrs då av ISO-nivån. Jag kollade naturligtvis före och den pendlade mellan ISO 100 och 800 vilket är fullt acceptabla värden. Har man tid så är det kul att experimentera med längre exponeringstider för att få mer fartkänsla och action i bilderna. Speciellt med driftande bilar så att hjulen ser ut att snurra på rejält, för på 1/2000s så fryses hjulen till att se helt stilla ut.

Klicka här för större bild

/Thomas