Canon lanserar EOS!

Nyhet

Idag lanserar Canon en ny EOS, nämligen EOS M5 vilket betyder att det handlar om en spegelfri kamera i M-serien men det är mer än så, det är ett seriöst kliv in i den spegelfria världen för fotoentusiaster!

Med tidigare EOS M-modeller har Canon hållit sig lite i periferin när det gäller spegelfria kameror även om man så klart har tekniken och kunnandet men med EOS M5 tar Canon språnget in bland oss som kräver mera av kameran men uppskattar storlek och format som är lite smidigare än de klassiska spegelreflexkamerorna. EOS M5 får modern teknik och vi har redan haft möjligheten att få känna och klämma på den och Canon är rätt ute. Formatet, reglagen och den fina skärmen samt sökaren gör att man enkelt kan hantera den när man vill köra manuellt. 24,2 mpixel sensor med Dual Pixel AF, den nya Digic 7-processorn tillsammans med en snabb och nästan heltäckande autofokus (80x80% av bildytan är täckt, utan märkbara "glapp" mellan punkterna.

Boka kamerahus här: Canon EOS M5
Kit hittar du här: Canon EOS M5 svart hus + EF-M 15-45/3,5-6,3 IS STM

EOS M5 har WiFi men även en "smart bluetooth" som håller uppkopplingen levande mellan kameran och din smartphone och aktiverar WiFi vid behov eller när du väljer att göra det. Vi har inte provat systemet ännu men det påminner om Nikons nyligen lanserade Snapbridge som bygger på samma tanke, att ha en konstant uppkoppling. Camera Connect heter Canons app som man ska använda sig av. EOS M5 har en 5-axlig bildstabilisering men till skillnad från konkurrenterna är den digital, vi återkommer till hur effektiv den är. Den digitala stabiliseringen samarbetar med IS i objektivet om det finns. Adapter för EF-objektiv medföljer när man köper EOS M5 vilket minskar tröskeln för alla som sitter på flera EF-objektiv i dagsläget, bra Canon!

Sökaren är på 2,36 mpixel, den klarar 7 bilder per sekund och det under en längre tid vilket skiljer sig från de flesta konkurrenter som ofta klarar hög hastighet men endast i ett fåtal sekunder. Video spelas in i 1080/60p och här är frågan varför man inte tryckte in 4K, något vi tror är ett strategiskt val snarare än teknikbrist. Touch-skärm så klart och den har en ny autofokus-styrning, att du kan använda sökaren och samtidigt använda ditt finger på skärmen och du ser i sökaren hur du flyttar autofokus-punkten i bilden, fungerar väldigt, väldigt bra och man får snabbt in känslan. Den samarbetar med tex ansiktsigenkänning och släpper du punkten i ett ansikte i sökarbilden så täcker den snabbt upp hela ansiktet och följer den, mycket smidigt och när man vant sig vid detta vill man ha det på sina andra kameror...

Mera som lanseras är ett EF-M 18-150mm IS STM till M-systemet som landar på ca 4800kr och ett 70-300 EF II IS USM med LCD-display där du får upp information om bländare, bildstabilisering m.m. Nyhet mot den gamla versionen är att det är en helt ny konstruktion med nya USM-motorn och effektivare bildstabilisering (4 mot tidigare 2,5 steg kompensation) i tillägg till LCD-displayen som vi tror kommer på flera nya objektiv framöver. Ca 5600kr landar priset på. Säljstart i november och december för alla nyheter.

Boka kamerahus här: Canon EOS M5
Kit hittar du här: Canon EOS M5 svart hus + EF-M 18-150/3,5-6,3 IS STM