15 nyanser av Norge, del 11

Här ser du en otroligt vacker dörr som sitter lite halvdold på Nidarosdomen i Trondheim...

På platsen för Nidarosdomen har det tidigare funnits ett kapell men efter att kung Olav Haraldsson, även kallad Olav den helige, fått sin grav där började en större kyrka i sten byggas omkring 1070. På grund av att kung Olav helgonförklarades och fick sin grav i kyrkan lockade den till sig många pilgrimer, färdandes på de olika Nidarosvägarna. 1152 blev Nidaros (nuvarande Trondheim) upphöjt till ärkestift för den norska kyrkoprovinsen och domen och dess stift styrde över ett område som sträckte sig över Norge, Härjedalen, Jämtland, Island, Grönland, Isle of Man, Orkneyöarna, Shetlandsöarna, Färöarna och Hebriderna. Bilden är tagen på 28mm då det var rätt trångt där, annars hade jag föredragit att använda ett 50mm då det blir mindre distorsion. Imorgon så ska vi titta på en båt... och ett hus...

Klicka här för större bild

/Thomas