Full fokus

Låt oss presentera Stenskvättan - ser inte ut att vara så mycket med sina 15cm i längd och 25 gram i vikt men när man läser på så går det inte att göra annat än att ödmjuka sig inför det de klarar av.

Vad sägs om att som oerfaren ungfågel och med den kaxiga kroppsvikten av 25 gram sticka upp till väders och lämna afrika för att flytta och häcka i Kanada, Island, Grönland eller kanske Sverige? Forskare har lyckats fästa sändare på Stenskvättor som gett korrekt information och det har visat sig att den här lilla fågeln kan flyga upp till 3000 mil per år!

Nu finns Stenskvättan på många platser i Sverige och det är en utmaning att plåta dem då de rör sig så otroligt fort. Som en pistolkula skjuter den ut sig och fångar insekter i flykten, den bara skvätter till och fångar sitt byte helt enkelt. Har du en fågelbild du vill visa upp? Maila oss på blogg@cyberphoto.se, visade fågelbilder premieras!