• Canon EOS 1D X Mark II

  Test

  Nu kan du läsa vårt test av EOS 1D X Mark II och det är vad vi förväntat oss - en otroligt häftig produkt av en relativt lång utveckling som presterar helt i toppklass. Allt annat hade varit en överraskning.

  Från testet: Redan 1D X hade mycket snabb och säker autofokus på både stillastående och rörliga motiv och Mark II kanske till och med är snäppet bättre. Det är nästan lite svårt att kommentera, för vi har under vårt test helt enkelt inte lyckats få den att fokusera fel på en enda bildruta - och då har vi tagit både en mängd stillbilder och ett antal bildserier med bilar som rört sig ~50 km/h mot och från kameran på relativt korta avstånd (från ca 100 m avstånd tills bilen passerat förbi kameran). Kameran hade helt enkelt inga problem alls att fokusfölja i de sammanhangen - inte ens med 14 bilder/s.

  Läs hela testet här:Canon EOS 1D X Mark II hus

 • Mudding

  Jag träffade några likasinnade häromdagen på en (laglig) bana...

  Jag hade hört talas om att ett gäng fått igenom alla tillstånd för att bygga en offroadbana och jag tänkte passa på att kolla in den under en körning som de skulle ha, vilket resulterade i några bilder också. Galet kul de hade. Bilden tagen med Sony A7R II med Canon 70-200/4. Imorgon kollar vi in ett hus som håller på att explodera.

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • Fönster

  Ja, dags för lite ödehus igen, men de kan vara så intressanta ibland...

  Tyvärr finns det tragiskt många ödehus på landsbygden. Just denna bild kändes bara så... ja, hur ska man uttrycka det... fascinerande. Klicka gärna upp den i större format så ser du hur "oplatta" glasytorna är. Gammalt glas det där. Imorgon så ska vi titta på något helt annat, nämligen en Jeep i lera.

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • Polarisation

  Nu när sommaren är här så är det många som behöver fylla på i kameraväskan och polfilter är en produkt som man bör kika närmare på för det kan göra att du får bättre bilder i sommar. Spara 30% just nu dessutom...

  För dig som följer Bloggen så erbjuder vi 30% rabatt på valfria polarisationsfilter tom 5 juni, använd rabattkoden POLARISATION30 i kundvagnen så erhåller du rabatten. Gäller alla märken, alla storlekar och även om de för tillfället är slut i lager. Men varför ska man ha ett polarisationsfilter? Istället för att skriva allt om fördelarna så rekommenderar jag våra filmer om filter (se länk nedan).

  Film om filter: Youtube: Gråfilter & polfilter
  En till om endast polfilter med exempelfilm: Youtube: Polarisationsfilter • Väääs

  Jag har stött på ormar förr, men jag har aldrig blivit vääässssst åt förut.

  På en rullstensås som låg långt ute på en typ halvö efter kusten så såg vi en liten huggorm som låg ihopringlad och när vi närmade oss så antog den försvarsläge direkt. Jag tog några bilder på tryggt avstånd med en macro 90mm. Plötsligt så gjorde den ett utfall vilket såg läskigare ut i genom kameran än det var i verkligheten. Jag hade som sagt ett tryggt avstånd, och sedan började den väsa åt mig. Riktigt mycket. Det var intressant för det har jag faktiskt inte hört förut. Och ifall någon undrar så lät jag den naturligtvis leva. Imorgon så ska vi titta på ett fönster.

  /Thomas

 • Är du röd?

  Man kanske är blå, mittemellan eller grön, oavsett vad så kan man vara lite röd i sommar och det tillsammans med den läckra GM5. Det här är en perfekt kamera för dig som inte nöjer dig med en kompaktkamera men inte heller vill bära tungt...

  Läs gärna testet som du hittar lite längre ned i Bloggen men vi vill passa på att slå ett slag för denna snygga och kompakta skapelse som Panasonic levererat. GM5 är med sin kompakta sökare en av våra favoriter i valet på en mindre kamera och vi skulle säga att till det pris vi idag erbjuder är det bästa valet. Under 4000kr med ett bra kit-objektiv är svårslaget. Favoritobjektiv är Leica 15mm som du kan läsa mera om här och har du lite större händer rekommenderar vi greppet som du hittar här.

  Kamera hittar du här: Panasonic Lumix DMC-GM5 röd + G Vario 12-32/3,5-5,6

 • Havet

  Det är något speciellt med en havskuster.

  Efter att ha sett så varierande saker som fornminnen, öde stränder och en ryggrad på vår vandring så mulnade himlen och skapade detta dramatiska sceneri. Motsvarande 25mm brännvidd på Sony RX10 III. Imorgon ska vi se på en båt i skogen.

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • Risig

  Denna brunn är nog inte använd på väldigt länge...

  När man besöker öde gårdar så väcks många tankar, om hur det var när folk levde där en gång i tiden, glädje och sorg, och hur allt såg ut när det var nybyggt. Den här bilder börjar inte på att berätta så mycket förrän du tar upp bilden på helskärm. 50mm brännvidd. Imorgon ser vi ut över havet.

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • Panasonic Lumix G Vario 12-60/3,5-5,6 Power OIS

  Test

  Ett nytt kitobjektiv från Panasonic och visst kan det kännas tråkigt med de enklare objektiven som följer med många kameror men det finns undantag och Panasonic har gjort flera fina zoomar, även till riktigt bra pris!

  Mats skriver så här: Ju större zoomomfång desto större kompromiss brukar det också vara, men G Vario 12-60/3,5-5,6 Power OIS är en rätt lagom superzoom som i de flesta fall ger snäppet bättre resultat än superzoomar i allmänhet. I mitten av bilden är skärpan bra redan på full öppning över hela zoomomfånget!

  Läs hela testet här:
  Panasonic Lumix G Vario 12-60/3,5-5,6 Power OIS (Micro 4:3)

 • 80-tal

  Min fru säger: Kolla in 80-talsfrillan!

  Det är mycket som jag gillade med 80-talet, speciellt musiken. Det var då som jag passerade tonåren, men det finns mycket även jag ler åt idag. Frisyrerna är en av dom sakerna som är lite skämmiga från 80-talet, och axelvaddarna är en annan. Detta är bara en lustig bild som påminde mig om det glada 80-talet. Från en risig frilla till risig brunn som vi ska se på imorgon.

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • Stalaktiter

  Jag gissar på kalk...

  I skottgluggen på en övergiven militär bunker någonstans ute i en bortglömd skog så växer det både stalaktiter och stalagmiter. Förmodligen fukt som trängt in i den tjocka betongen och tar med sig vad jag gissar är kalk och rinner längs sidan för att sedan droppa ner över en skottglugg. 90mm macro. Imorgon ska vi kolla in en 80-talsfrilla.

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • Ny film: Nikon 200-500mm

  Ett objektiv som har blivit mycket, mycket populärt är Nikons 200-500mm VR som slog till med ett pris som överraskade många och prestanda som gör även kunder med höga krav nöjd - den här gillar vi och du kan se vår film om den nu!

  Kolla in filmen: Youtube: Vi snackar Nikon 200-500mm

 • Nissin MG8000

  Test

  Ett blixt-test mitt i vårvärmen, är vi tokiga? Man kan använda en blixt för att lätta upp i motljus eller kreativt för att kunna ta en bild som annars är "omöjlig" att ta - kolla in Nissins toppmodell MG8000!

  Mats skriver så här: Tack vare relativt stor ljusmängd och värmetålig design kan denna blixt användas i mycket krävande sammanhang. Många andra blixtar stoppar efter 20-40 st exponeringar i direkt följd pga risk för överhettning, medan MG8000 klarar upp till tusentalet blixtar eller mer. Detta i kombination med en ljusmängd som är större än för de flesta kamerablixtar.

  Läs hela testet här och ta del av vår kampanj:
  Nissin MG8000 Extreme, till Canon
  Nissin MG8000 Extreme, till Nikon

 • Är jag normal?

  Sigma har många fina objektiv i sin lineup och ett av de mest populära är 50mm f/1,4 ART som presterar mycket fina bilder. Vi har använt kombinationen Nikon D750 och detta objektiv för att se vad de går för i "vardagen".

  Att Nikons egna objektiv fungerar fint med en Nikon ser man som en självklarhet men det är inte alltid som utomstående tillverkare får grejerna att fungera perfekt tillsammans. Jag testade att ta ca 650 bilder under helgen i förhållanden som jag tror är representabla för oss småbarnsföräldrar och kan efter denna helg intyga att Sigmas glugg fungerar mycket bra. Ljusmätning och autofokus fungerar bra tillsammans vilket gav en jämn och bra vitbalans som i Auto-läget gjort det lika bra som när jag använder Nikons egna objektiv. Skulle säga att skillnaden är mycket liten eller omärkbar i det praktiska.

  Nackdelen är att detta objektiv är större, tyngre och dyrare än Nikons 50mm f/1,4 och då återstår som vanligt frågan, är det värt det? Om man i svaret ska baka ihop bildkvaliteten så är svaret ja. Det är så klart subjektivt till viss del men för mig som jobbar i NX2 och Adobes programvara efteråt och dessutom gillar att plåta med stor bländaröppning (gärna f/1,4) så är bilderna skarpa nog i de flesta fall bara fokus sitter rätt. För mig är f/1,4 användbart i mycket hög grad och för webb-användning så är flertalet bilder skarpa utan att behöva förstärka det med digital skärpa eller med ljus / kontrast. Vill man ha en snyggare bokeh är Nikons 58mm f/1,4 riktigt bra men då blir priset ett annat samtidigt som jag upplever Sigman som skarpare. Blir man kär i en snygg bokeh är Sigman inte bäst men nog bra enligt mig och skärpan på stor öppning tillsammans med vettigt pris gör att det är en personlig favorit för mig.

  Läs vårt test här: Sigma 50/1,4 DG HSM ART för Nikon AF

  /Tobias, CyberPhoto

 • Predator

  Ibland ser hjärnan mönster... eller monster...

  När jag står och fotograferar denna kollapsande ladugård så går mina tankar ofrivilligt till en film som heter "Predator". Jag gissar att de flesta av er har sett den. Våra hjärnor tolkar gärna mönster till ansikten, såg nåt program på TV om det, och det är därför vi tycker oss se ansikten i moln och mönster. I detta fall så kom jag att tänka på denna film, och det tog ett tag tills jag förstod varför. Det är mönster från alla fyra hörn som pekar inåt, precis som de yttre huggtänderna på "Predator". Väldigt långsökt, jag vet, men så tänkte min hjärna den gången. 50mm brännvidd. Imorgon ska vi se på militära stalaktiter.

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • Grillplats

  Det ska vara bekvämt att grilla...

  Detta är mest bara en lustig bild. Jag ramlade över detta motiv på ett litet kalhygge. Det finns säkert en intressant historia bakom. Imorgon är temat Predator.

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • Hälge

  Ambitiöst konstverk

  Längs vägen från ingenstans så passerar vi något så udda som ett stort konstverk av tecknade serien Hälge. Det är många timmar som lagts ner på detta projekt. Det är verkligen kul att någon haft intresset och engagemanget att bygga detta. Perfekt inramad av norrländsk skog. Det var sent på natten som enda belysningen var bilens extraljus. Bilden är tagen med Sony A7R II med Zeiss 55/1,8. Imorgon ser vi en norrländsk grillplats.

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • Panasonic Lumix DMC-GM5

  Test

  Vi gillar Panasonics mindre systemkameror och GM5 med sin sökare är en favorit för många just pga storleken, smidigheten och bildprestandan. Mats har kikat närmare på denna lilla systemkamera för att se om den duger...

  Så här skriver Mats: Panasonic har verkligen inte snålat med material i GM5:an. Den är byggd i magnesiumlegering och har topp och bottenplatta i aluminium. Känns välbyggd och mycket bra känsla även i knappar och rattar. Jämfört med sin storebror DMC-G7 så känns GM5 klart mer förtroendeingivande och mindre plastig.

  Resten hittar du här: Panasonic Lumix DMC-GM5 svart + G Vario 12-32/3,5-5,6

 • Värmekamera!

  Nyhet

  Caterpillar lanserar S60 - en tålig och tuff smartphone med inbyggd kamera men inte nog med det, den har även en värmekamera! Förutom att det kan vara en kul grej så kan det vara ett verktyg för elektriker, mekaniker och många, många flera!

  Vad sägs om vattentät ner till 5 meter i 60 minuter och en specialtyp av glas så att touch-funktionen även fungerar under vatten - vi blir jättesugna på den nya Caterpillar S60 och du kan boka den hos oss redan nu! Och priset? Jämfört med andra smartphones så är det riktigt prisvärt, se mera om det via länken nedan. Som tekniker eller mekaniker kan du enkelt se vart det läcker värme, olja eller andra vätskor eller helt enkelt vilken del av en maskin eller server som går varm. Håller man på med bilar eller andra fordon så kan man få mycket information med det här verktyget och vi ser massor av möjligheter - riktigt rolig och kreativ produkt som vi redan gillar!

  Läs mera och boka här: Caterpillar S60 4G • LED-belysning

  Nyhet

  Dörr har lanserat ett nytt kit med LED-belsyning som heter DLP-600 och den har snabbt blivit mycket populär! Bra pris för riktigt fina paneler med mycket jämt ljus gör att vi förstår dig som väljer detta paket!

  Nä det gäller LED-belysningar så är skillnaden jättestor när det kommer till jämt och bra ljus och det i synnerhet på större paneler där vi har testat rena skräckexemplar. Dörr levererar riktigt bra paneler och det till ett mycket bra pris, 5490kr för två stora paneler komplett med stativ. Har du frågor kring belysning, ljussättning eller annat, ring eller maila oss - vi hjälper dig mer än gärna!

  Läs mera och beställ här: Dörr LED-belysnings DLP-600 kit

 • Flygfält

  Plötsligt finns ett flygfält där... mitt i skogen...

  Detta flygfält byggdes 1939 och tjänstgjorde som bas åt F18 under andra världskriget. Banorna är i rätt dåligt skick nu, men det var en kul överraskning att hitta där ute. Bilden är tagen med Sony A7R II med Zeiss 16-35/4. Imorgon så ska vi se på Hälge.

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • Pentax uppdaterar

  Nyhet

  Pentax släpper en ny firmware till sitt flaggskepp K-1 (bland konsumentprodukter) och den ger bättre stöd för Adobe och trådlös uppkoppling samt en generell uppdatering för bättre prestanda. Vad det betyder exakt vet vi inte.

  Du hittar uppdateringen här: Firmware 1.10 till Pentax K-1

 • Bunker

  Gubben i bunkern...

  Vi var i ett område för att fotografera forsar och ödehus när vi såg att en geocache verkade markera en övergiven bunker. Det visade sig stämma bra och bilden är tagen på mig när jag utforskar bunkern. Bilden är tagen med iPhone 6S. Det visade sig finnas fler bunkrar i området och plötsligt stod vi på ett övergivet flygfält mitt ute i ingenstans. Jag är nog ganska öppen för olika märken då jag har en Nikontröja på mig, och tog bilder med en Leica som har Canonrem på sig och bilden på flygfältet som vi ska se imorgon är tagen med en Sony.

  /Thomas

 • Nikon 24/3,5 D ED PC-E

  Test

  Vi fortsätter vår serie av objektivtester med Nikons 24mm PC-E eller perspektivkontroll och det är ännu ett exempel på ett roligt och kreativt, men lite dyrare, objektiv. Läs testet och se om det är något för dig!

  Mats skriver så här: Vidvinkelobjektivet 24/3,5D ED PC-E känns spontant mest lämpligt till landskap, arkitektur och inredning, men kan duga bra till exempelvis produktfoto också om man är ute efter lite djupare och mer udda perspektiv. Objektivet är till stor del byggt av metall, och ger en bra känsla i fokus och bländarring. Tilt /shift funktionerna utstrålar också mycket hög kvalitet och gedigen känsla.

  Resten hittar du här: Nikon 24/3,5D ED PC-E (Tilt & Shift optik)

 • Korsning

  Kul korsning dessa fåglar gjort...

  Förutom örnspår i sanden så hittade jag denna korsning gjord av några sjöfåglar, säkert någon som känner igen dem men jag vet själv inte vad det är för fågelart. Kommer i alla fall att tänka på skotska flaggan. 21mm brännvidd. Imorgon tittar vi på gubben i bunkern...

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • Genesis C3 och C5 Carbon

  Test

  Vi introducerar Genesis - ett nytt märke bland stativ och du kanske känner igen märket då vi under flera år sålt tillbehör för dig som filmar från Genesis. Nu är stativen här och det är mycket fina produkter till vettiga priser.

  Genesis kommer i två modeller, C3 och C5. Båda är i kolfiber och det är storleken som skiljer dessa åt så kolla in vilken som passar dig bäst. Vi har en introduktionsrabatt för dig som behöver ett nytt stativ på hela 30% som du erhåller med rabattkod: GENESIS1 i kundvagnen. Gäller 1 stativ per kund och tom 31 maj 2016. Mats skriver: Personligen är jag dock ingen större vän av mittpelare eftersom jag väldigt ofta fäller stativbenen i spagat för att komma ner så lågt det bara går, så mittpelaren brukar vara det första jag plockar bort om det är möjligt, och tack och lov ingår det en lågnivåadapter för det ändamålet.

  Läs resten via länkarna:
  Genesis C5 kolfiber kit green
  Genesis C3 kolfiber kit green

 • Örnen har landat

  Ibland blir det andra motiv än planerat...

  Häromdagen så lyfte en kungsörn bara några meter från bilen. Vilken fantastisk syn, jag har aldrig sett en vild örn på så nära håll förut. De är verkligen enormt stora, vingspannet är kring 2,5m. Så nu rätt klädd och med rätt optik tänkte jag fånga den på bild, men allt jag fick var färska spår i sanden tagna med vidvinkel. Imorgon ska vi se på andra spår i sanden, rätt lustiga spår faktiskt...

  /Thomas

 • Regn

  Regn utesluter inte fotografering...

  Det finns mycket vackert med regn också och i detta fall så ser vi en vanlig hederlig björk som regnet blött ner, med en vanlig hederlig gatlampa i bakgrunden. Imorgon så ser vi på "Örnen har landat"...

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • Bokeh

  Ett suddigt hus, men en skarp tjej.

  Jag älskar en fin bokeh, så är det bara. Ett objektiv måste vara knivskarpt där skärpan ligger, även på full öppning och sedan ska oskärpan gå ut från det skarpa på ett mjukt och behagligt sätt för att sedan svämma över i en mjuk oskärpa som närmast kan beskrivas som vispad grädde. Det finns många objektiv som gör detta bra och jag kan inte räkna upp alla här men några som jag använt på sistone som jag kan rekommendera är är Zeiss Batis både 85/1,8 och 25/2, Samyang 135/2, Fujifilm båda 56/1,2, Nikon 85/1,4 och Nikon 58/1,4. Denna bild är tagen med Leica Summilux 50/1,4.

  Det objektiv du ser i hennes hand är ett Zeiss 55/1,8. Imorgon så ser vi på ett regnigt träd...

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • Norrland

  Den här bilden representerar norrland för mig

  Jag står och fotograferar ett litet ensamt torp ute på en åker när jag ser dessa rådjur som står och betar längre bort. De ser inte så gracila ut när de står och betar så jag går närmare tills jag har deras uppmärksamhet och de tittar på mig. Då trycker jag av några bilder. Sedan står jag bara och tittar och ser hur vackert det är. Bilden är tagen med Nikon D750 med Nikon 300/4 PF. I morgon tittar vi på ett suddigt hus.

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • Sony DSC-RX10 III

  Test

  Kompaktkamerorna har blivit avsevärt mycket bättre de senaste åren där Fujifilms X100 var en trendsetter och Sonys RX100 var nästa stora milstolpe bland kompaktkameror med större bildsensor än tidigare. Nu är RX10 i version III här...

  Mats skriver så här: Autofokushastigheten har länge varit en akilleshäl bland kompaktkameror, och visserligen har det blivit bättre och bättre sista åren, men med nya RX10 III och RX10 II sätter Sony nya rekord. Detta märks speciellt när man använder seriebildtagning 5 b/s och kontinuerlig AF med låst fokuspunkt för rörliga motiv och zoomen inställd på helst inte mer än 200mm. Jag tog ett stort antal bildserier på bilar och cyklister åkandes i riktning mot kameran, och av flera hundra bilder så lyckades kameran sätta fokus mitt i prick på de flesta.

  Hela testet läser du här: Sony DSC-RX10 III

 • Ny film: Nikon D500

  Både Johannes & Mats har testat Nikons nya D500 ordentligt och satt sig ner för att klargöra vad de tycker om den här nyheten som skapat så mycket intresse på marknaden och du kan följa med och lyssna på deras snack!

  Du hittar dagens film här: Youtube: Vi snackar Nikon D500

 • Groda

  Den bara sitter där mitt på vägen.

  Grodor kan vara söta de också, på sitt sätt. Bilden är tagen med Sony A7R II med Zeiss Batis 85/1,8. Imorgon ser vi större djur, norrländska rådjur i ett norrländskt landskap.

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • Sigma 50-100/1,8 DC Art

  Test

  Dagens test handlar om Sigmas 50-100mm för kameror med APS-C-sensor och det är ett spännande objektiv för utsnittet motsvarar (Nikon) 75-150mm (35mm) tack vare den mindre sensorn. Kan det här vara riktigt bra?

  Mats skriver så här: Förutom att den höga ljusstyrkan på f/1,8 hålls konstant genom hela zoomområdet ska även graden av fokusskift vara minimal vid zoomning, dvs skärpan bibehålls utan att omfokusering krävs - något som är extra värdefullt vid zoomning under filmning. Ojojoj, nu snackar vi skärpa! Redan på f/1,8 blir bilderna sanslöst skarpa och enda anledningarna att blända ner som jag ser är för att få ett större skärpedjup eller längre slutartider.

  Allt det andra hittar du här: Sigma 50-100/1,8 DC Art, Nikon F

 • Trana i väntan

  Den här vackra bilden på en mamma och hennes bo har Pär Henriksson i Halmstad skickat in till oss och visst är det ett vackert ljus i bilden? Tack för den bilden, en premie kommer på posten!

  Bilden är tagen med Canon EOS 70D tillsammans med Sigmas 150-600 vilket vi vet är en fin kombination! Sigma har två varianter av detta objektiv och båda är prisvärda så läs gärna våra tester på dessa via länkarna nedan. Även Tamron är och "bråkar" i klassen med sitt 150-600mm och oavsett vilken du väljer är de trygga och bra köp.

  Tamron test: Tamron SP 150-600/5-6,3 Di VC USD
  150-600 Sports: Sigma 150-600/5-6,3 DG OS HSM Sports
  150-600 Contemporary: Sigma 150-600/5-6,3 DG OS HSM Contemporary

 • Hembränt

  En dunk...

  Det står en dunk i ett fönster på en vind som ingen besökt på många år. Kan det vara något hembryggt som fått utveckla en egen biotop eller är det något annat, jag vet inte, jag kan bara gissa. Jag gillade stämningen i bilden på nåt sätt så därför visar jag den. Imorgon så ser vi på en groda.

  Klicka här för större bild

 • Nikon 45/2,8 D PC-E Micro Nikkor

  Test

  Tilt/Shift-objektiv eller Perspective Control som Nikon kallar det, är objektiv som ger utrymme för mycket kreativitet och rolig hantering av skärpedjup och perspektiv. Vi har testat Nikons 45mm och du kan läsa testet hos oss nu!

  Mats skriver: Nikons 45mm tilt och shift-optik med ljusstyrka f/2,8. Förställningsbar optik som denna är som gjort för dig som vill ha full koll på perspektivet och större möjligheter att påverka skärpedjupet än vad som annars är möjligt. Tilt betyder att optikens skärpeplan går att luta/snedställa, och shift gör den höj och sänkbar, eller i sidled. Det innebär att man kan bl.a räta upp lutande perspektiv med shift, eller skapa större eller kortare skärpedjup än normalt genom att tilta skärpeplanet.

  Resten hittar du här: Nikon 45/2,8 D PC-E Micro Nikkor (Tilt & Shift optik)

 • Järven

  Har du sett en björn i naturen? Har du sett en järv? En hel del har sett en björn men järven har inte fastnat på mångas näthinna, i alla fall inte ute i naturen men den här bilden visar att de man få uppleva dessa ute i naturen...

  Härlig bild inskickad av Sven Nordlund, tagen med Canon EOS 6D tillsammans med 400mm f/2,8 IS och en 2x telekonverter. Bilden är tagen i Finland där björn- och järvfotografering är en bra form av turistgren och även om det är upplagt för fotografering så är det en otrolig härlig känsla att få se dessa rovdjur ute i det vilda - något som man annars (troligen) inte får uppleva! Tack för bilden, Sven, och du kan också skicka en bild till oss och vid visning premierar vi dig. Adressen är blogg@cyberphoto.se och skicka gärna .JPG och max 3 Mb per mail.

  Läs mera om 400mm här: Canon EF 400/2,8 L IS II USM

 • Canon lanserar smart produkt!

  Nyhet

  Ibland överraskas man av en nyhet och idag är en sån dag - Canon lanserar nämligen ett objektiv med inbyggd belysning - och nej, det är inte 1:a april idag. Macro-objektiv med inbyggda LED-lampor, är det här något vi får se på flera objektiv?

  Ja, vi tror det för det är en smart funktion och vi har under en tid funderat när det kommer systemkameror som har inbyggd LED-belysning eller i alla fall medföljande LED-lampa precis som tar för givet att de flesta kameror ska ha en blixt antingen inbyggt eller med i kartongen. Det nya objektivet heter Canon EF-M 28mm f/3,5 Macro IS STM och är således till M-serien. Vikten ligger på 130 gram och är utrustad med en 7-bladig bländare, STM-autofokusmotor för tyst och mjukgående fokusering och då inbyggd LED-belysning som aktiveras med en knapp på objektivet. Priset blir ca 3500kr och leverans preliminärt under vår/sommar.

  Även en ny blixt, 600EX II-RT och en ny mikrofon, DM-E1, lanseras idag. Blixten kompletterar bland annat 1D X Mark II väldigt ba då den avfyrar 50% fler blixtserier jämfört med föregångaren och den går att använda med ett nytt batteri, CP-E4N, som ger 100% ökning mot föregångaren! Bättre skydd mot överhettning, täckning från 20 till 200mm (14mm med inbyggd adapter) och den inbyggda radiosignalstyrningen gör att det är en riktig "värsting" i klassen. Priset hamnar strax över 7000kr.

  Mikrofonen DM-E1 är en kompakt men högklassig mikrofon som ska leverera riktigt bra ljud och lägger sig en nivå över tex Röde och andra populära märken. Shotgun-design med tre olika ljudupptagningslägen och stereo-upptagning ihop med upptagning från 50 Hz till 16 kHz med signal-/brusförhållande på 66 dB och en känslighet på -42 dB är bra specifikationer. Priset landar på ca 3600kr.


  Läs mer och boka ditt exemplar redan nu:
  Canon EF-M 28/3,5 Macro IS STM
  Canon Speedlite 600 EX II-RT
  Canon DM-E1 • Neråt

  Vikten av en bra grundläggning är uppenbar.

  Ännu ett hus med en lång historia, förmodligen med både glädje och sorg, men detta hus har en till historia, hur det faktiskt håller på att slukas av jorden. Hela främre vänstra sidan har sjunkit minst en halvmeter medan andra delar av huset står pall. I morgon ser vi på en dunk hembränt.

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • Peak Design lanserar

  Nyhet

  En av de populäraste väskorna på marknaden är Peak Designs Everyday Messenger och nu kommer den i en efterlängtad mindre version. Du kan beställa den redan nu hos oss och du gör en extra bra deal om du bokar senast 15 maj...

  Använd rabattkod PEAK13 i kundvagnen så får du 25% rabatt på denna nyhet! Gäller tom 15 maj och max 2 väskor per kund. Den första varianten är superfin och vår egen favorit i kategorin men många har tyckt att den är något för stor och därför har man snabbt tagit fram en mindre och smidigare variant som passar laptops upp till 13". Du kan boka ditt ex via länkarna nedan.

  Brun: Peak Design The Everyday Messenger 13" Brun
  Grå: Peak Design The Everyday Messenger 13" grå

 • Zeiss Batis 18/2,8 Distagon

  Test

  Zeiss fortsätter att leverera fantastiska objektiv och utan att säga allt så är även Batis 18mm en riktig höjdare från Zeiss - ett objektiv som du måste läsa om när du får någon minut över, testet finns hos oss!

  Mats skriver: Zeiss bygger ut sitt sortiment för Sonys E-fattning och fullformatssensor med ännu en brännvidd. Denna 18mm blir en ultravidvinkel på fullformat och en moderat vidvinkel på kamerahus med sensor i APS-C-format (motsvarar då ca 27mm brännvidd). Den diagonala bildvinkeln är hela 99°. Detta är den kortaste fasta vidvinkeloptiken på marknaden med autofokus, en egenskap som säkert ger en hel del intressenter bara den. Som brukligt med denna serie håller optiken mycket hög kvalitet, både optiskt och mekaniskt, och Zeiss lovar optimal bildkvalitet från centrum till kant tillsammans med en snabb och tyst autofokus.

  Läs allt här: Zeiss Batis 18/2,8 Distagon för Sony E-fattning (fullformat)

 • Vår

  Nu är våren även här!

  Nu är det härliga vårdagar även här uppe och blommorna börjar titta upp.

  Bilden är tagen med Sony A7R II med Zeiss Batis 25/2 på f/2.

  Imorgon ser vi på ett sjunkande hus.

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • Full fokus

  Låt oss presentera Stenskvättan - ser inte ut att vara så mycket med sina 15cm i längd och 25 gram i vikt men när man läser på så går det inte att göra annat än att ödmjuka sig inför det de klarar av.

  Vad sägs om att som oerfaren ungfågel och med den kaxiga kroppsvikten av 25 gram sticka upp till väders och lämna afrika för att flytta och häcka i Kanada, Island, Grönland eller kanske Sverige? Forskare har lyckats fästa sändare på Stenskvättor som gett korrekt information och det har visat sig att den här lilla fågeln kan flyga upp till 3000 mil per år!

  Nu finns Stenskvättan på många platser i Sverige och det är en utmaning att plåta dem då de rör sig så otroligt fort. Som en pistolkula skjuter den ut sig och fångar insekter i flykten, den bara skvätter till och fångar sitt byte helt enkelt. Har du en fågelbild du vill visa upp? Maila oss på blogg@cyberphoto.se, visade fågelbilder premieras!

 • Överlevare

  Det sitter nåt mitt på vägen!

  Nattmörkret har lagt sig. Som tur är så har jag ohälsosamt många extraljus och jag höll en låg hastighet när vi ser något som sitter mitt på vägen. Åh, nej är det en överkörd eller skadad ekorre? Den bara sitter där orörlig, förtrollad av det ljusfenomen som närmar sig, har solen landat? Precis när jag ska gå ut så kommer en till ekorre, så jag vrider kroppen halvt ur led för att slita upp en Nikon D750 med 300/4 PF ur ryggsäcken i baksätet. Skjuter av ett par bilder genom framrutan, vilket blir alla brytningsfel som finns, de bilderna var inte mycket att visa. Båda ekorrarna hoppar glatt iväg. Skönt att de mår bra. Jag står lite illa till med bilen så jag slår på varningsblinkers på ljusrampen på taket så att ingen kör in i mig. Jag kliver ut och ekorrarna studerar solens härskare från närmaste trädet. Det är mörkt. Mycket mörkt. Jag tar fram en ficklampa och lyser mot ena ekorren, men det hjälper inte mycket, men jag drar av några bilder ändå, varav en du ser här. Inte mycket mer att göra, så jag lägger bort kameran och hoppar in i bilen, slår av ljusrampen och börjar köra. En kort bit längre fram runt kurvan så finns ett hus, med en glasutbyggnad, och där står ett antal nyfikna landsortsbor med dryck i handen och med näsan nyfiket tryckt mot fönstren och bara tittar. De måste sett det oranga blinkandet från ljusrampen och undrat vad som stod på. Och aldrig i hela världen skulle de gissat att det handlade om ekorrar, två små söta och ytterst levande ekorrar. I morgon så ser vi på ett vårtecken.

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • Woodyleaks

  Jag visste inte att man använde trärör till kraftverk, än mindre att det finns de som fortfarande används.

  I Agnäs så finns ett vattenkraftverk från 1949 och vattnet till det leds genom stora trärör som verkar otroligt täta, jag hittade bara två små vattensprut på typ 100m. Bilden är tagen med Sony A7R II med Zeiss Batis 85/1,8. I morgon ser vi på en nattlig ekorre.

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • Fisk i träd

  Såg du gäddorna? frågade frun, och jag svarade: nej...

  På en liten stig vid ett vattendrag så uppenbarades detta lite bisarra konstverk. Frun som tagit bilden med sin iPhone 6s. Man kan väl säga att man inte ska stoppa in sina fingrar i en gäddas mun. Har kompisar som gjort det av misstag och man kan lugnt säga att blodvite uppstod. Brutalt med "tänder" uppe i gommen. Imorgon så ska vi se på en läcka.

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • Panasonic Lumix DMC-TZ100

  Test

  Vi testar Panasonics nya TZ100 som vi tror kan bli en succé och det är många av er som redan valt att införskaffa en TZ100 (hör gärna av di med en rapport om hur din upplevelse är!) och det valet är förståeligt efter att man läst Mats test.

  Mats skriver så här: Tack vare Panasonics DFD-system (Depth From Defocus) har modellen både snabbare och säkrare fokusering, samtidigt som systemet ger möjlighet till "Post Focus", en nyhet som gör att man kan välja var i bilden fokus ska ligga i efterhand. Rent tekniskt fungerar det så att kameran tar en mycket snabb bildserie med 4K-upplösning. Från denna skapas en kompositbild i kameran, i vilken man kan flytta fokus genom att helt enkelt trycka på den del man vill ha skarp.

  En häftig och användbar funktion. Men hur står den sig för övrigt?

  Läs hela testet här: Panasonic Lumix DMC-TZ100 svart

 • Bortglömt

  En bortglömd jacka på en bortglömd stol i ett bortglömt kök i ett bortglömt hus...

  Det måste finnas en historia här, fast den är nog också bortglömd sedan lång tid. Hur som helst så när jag såg denna jacka så sa både jag och frun att detta kommer att bli bästa bilden den dagen och det tycker vi att den blev. I morgon ska vi titta på en gädda i en gran.

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • Kronan

  Ett rullande hus i kronans tjänst...

  Det skulle vara grymt coolt att ha denna som husbil, fast helst med moderna bromsar, modern motor och gärna med en modern husbilsinredning. Sverige hade ett imponerande både civilt och militärt försvar under kalla kriget. SVT har ett par mycket intressanta serier som heter "Hemliga svenska rum" och "Kalla krigets fordon". Finns på Youtube. Imorgon ska vi se på en skinnjacka.

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • Canon PowerShot G7 X II

  Test

  Om du går och funderar på en riktigt trevlig och bra kompaktkamera att ta med på sommarens alla festligheter så kan Canon PowerShot G7 X Mark II mycket väl vara det du behöver. Självklart har vi testat den så att du får en fin överblick.

  Nu när sommaren verkligen närmar sig så kanske tanken på en kompaktkamera gör sig påmind igen. Då vill vi tipsa dig om G7 X Mark II. Om du redan har föregångaren Canon G7 X så kanske du också är nyfiken på om det kan vara idé att uppgradera maskinparken. Vår trogne testare Mats sammanfattar kort skillnaderna så här: "Största märkbara skillnaderna är snabbare autofokus och seriebildtagning, samt förbättrad bildstabilisering och att ratten för exponeringskompensationen går åt rätt håll".

  Ska du ta många snabba, actionfyllda bilder i sommar så kan det vara värt att investera i denna fina toppklasskompakt.
  Kameran i övrigt är precis som föregångaren gediget byggd i ett fickvänligt format. Inte dumt på utflykter och äventyr där man inte vill bära med sig någon större fotoutrustning.

  Kolla in hela testet - du hittar det här:
  Canon PowerShot G7 X Mark II

 • Fångad

  Naturen ger och naturen tar tillbaka...

  Huset ligger nära vägen, och när vi körde förbi tyckte vi att det var som en skugga i snåren och mycket riktigt stod ett övergivet hus där. Det skulle kunna bli en spännande och väldigt kuslig bild om man väntade till mörkret lagt sig. Men så mycket tid hade jag inte, så färden fick gå vidare. Jag vill inte tråka ut med bara ödehus så imorgon ska vi titta på ett annat hus märkt med Scania Vabis 36.

  Klicka här för större bild

  /Thomas

 • Samyang lanserar!

  Nyhet

  En tillverkare som förstått hur populärt Sonys E-mount redan är och troligen kommer att vara under en lång tid framöver är Samyang som nu lanserar två objektiv som preliminärt bara kommer till just Sonys E-mount!

  Brännvidderna känner vi igen, 14 respektive 50mm, och ljusstyrkan är "rätt" med f/2,8 och och f/1,4 som största öppning samtidigt som man berättar officiellt att man nu kommer att erbjuda objektiv med autofokus i och med dessa nyheter! Vi är jätteglada för detta och tror att det blir en mycket rolig produkt som passar många av oss. Pris och leveranstid är inte satt ännu men du kan ställa dig på kö hos oss redan idag (kommer på sajten inom kort!). Det här var en mycket glad nyhet!

  Läs mer:

  Samyang AF 14/2,8 ED AS IF UMC FE
  Samyang AF 50/1,4 AS UMC FE

 • Sony FE 24-70/2,8 G Master

  Test

  Det nya G Master-objektivet från Sony är nu testat och du kan se om det är ditt nästa val redan nu! Mats har tagit med sig den ut på landet och du kan se testbilderna och allt annat på vår hemsida!

  Mats skriver: Objektivet känns rejält byggt med fin känsla i fokus- och zoom-reglagen. Det är också damm- och fuktskyddat för användning även i inte alltför gästvänliga miljöer. Omkopplare för AF/MF samt låsknapp för zoomen finns utanpå objektiv, och det är även försett med Sonys programmerbara Fn-objektivknapp. Autofokus jobbar tyst och snabbt med en A7R II, och särskilt vid filmning där det är i princip ljudlöst och ger en mycket följsam och mjuk fokusering.

  Resten hittar du här: Sony FE 24-70/2,8 G Master

 • Kompis

  Ödehus kan kännas både tragiska och spännande, men detta var bara gulligt...

  En vacker gran som kramar om ett litet hus. Ser ut som bästa kompisar. Vi svängde in på en helt övergiven gård och jag fotograferade framförallt ladugården, den bilden kommer senare, och när jag gick ut bakom alla hus så såg jag ett ensamt litet torp på en åker med sin kompis granen. Jag kände direkt att detta blir en favoritbild. Imorgon ska vi titta på träd och ett hus som inte alls är bästa kompisar.

  Klicka här för större bild >>

  /Thomas

 • Umeå: Videokurs

  Lördagen den 21 maj erbjuder vi en heldag för dig som vill komma igång med att filma! System-, kompakt- eller videokamera spelar ingen roll utan viljan att lära sig att komma igång är det avgörande. Först till kvarn gäller!

  Det här är en workshop tillsammans med Johannes som göra våra filmer, men även mycket annat (reklam, timelapse osv), och det är max 15 deltagare så chansen till bra hjälp finns där. Dagen börjar 09:00 i 1646 Studios och avslutas ca kl 16:00. I priset ingår även lunch och fika (meddela allergi/önskemål). Du ska ha din egen kamera och dina egna objektiv med dig (kom ihåg laddare, minneskort!) och gärna en laptop och/eller surfplatta. Dagen är en blandning av teori och praktisk kunskap. Kursen är för dig som idag inte kan något alls, eller väldigt lite, om videofilmning. Det är ett begränsat antal platser så anmäl dig redan nu. Avgiften för denna workshop är 1995kr inkl moms men vi erbjuder den för 1195kr inkl moms för alla som följer oss på CyberPhoto.

  Anmälan gör du till blogg@cyberphoto.se och har du frågor, använd samma mailadress.

  Välkommen!

 • Valborg

  Jag hoppas att alla haft en trevlig Valborgshelg...

  Valborgshelgen bjöd på en rejäl fotosafari för min och min fru. Det tog 10 timmar till vändpunkten och bara drygt en timme samma väg tillbaka. Det kan ha blivit en hel del fotografering längs vägen. 428 bilder för att vara exakt. Jag tänkte inte visa alla, men ett par stycken kommer att dyka upp här i bloggen under veckan. Vi börjar med en vy med en ensam majbrasa som ryker över den vackra sjön Örträsk. Jag tyckte det var ett intressant streck som gick rakt över sjön. Jag kollade aldrig vad det var men jag gissar att det varit en plogad väg över sjön under vintern. Imorgon ska vi se på en gran som är bästa kompis med ett hus.

  Klicka här för att se större bild >>

  /Thomas