Är jag normal?

Sigma har många fina objektiv i sin lineup och ett av de mest populära är 50mm f/1,4 ART som presterar mycket fina bilder. Vi har använt kombinationen Nikon D750 och detta objektiv för att se vad de går för i "vardagen".

Att Nikons egna objektiv fungerar fint med en Nikon ser man som en självklarhet men det är inte alltid som utomstående tillverkare får grejerna att fungera perfekt tillsammans. Jag testade att ta ca 650 bilder under helgen i förhållanden som jag tror är representabla för oss småbarnsföräldrar och kan efter denna helg intyga att Sigmas glugg fungerar mycket bra. Ljusmätning och autofokus fungerar bra tillsammans vilket gav en jämn och bra vitbalans som i Auto-läget gjort det lika bra som när jag använder Nikons egna objektiv. Skulle säga att skillnaden är mycket liten eller omärkbar i det praktiska.

Nackdelen är att detta objektiv är större, tyngre och dyrare än Nikons 50mm f/1,4 och då återstår som vanligt frågan, är det värt det? Om man i svaret ska baka ihop bildkvaliteten så är svaret ja. Det är så klart subjektivt till viss del men för mig som jobbar i NX2 och Adobes programvara efteråt och dessutom gillar att plåta med stor bländaröppning (gärna f/1,4) så är bilderna skarpa nog i de flesta fall bara fokus sitter rätt. För mig är f/1,4 användbart i mycket hög grad och för webb-användning så är flertalet bilder skarpa utan att behöva förstärka det med digital skärpa eller med ljus / kontrast. Vill man ha en snyggare bokeh är Nikons 58mm f/1,4 riktigt bra men då blir priset ett annat samtidigt som jag upplever Sigman som skarpare. Blir man kär i en snygg bokeh är Sigman inte bäst men nog bra enligt mig och skärpan på stor öppning tillsammans med vettigt pris gör att det är en personlig favorit för mig.

Läs vårt test här: Sigma 50/1,4 DG HSM ART för Nikon AF

/Tobias, CyberPhoto