Sony A6300

Nyhet

Kl 16:00 idag kom pressmeddelandet om att Sony lanserar A6300 - en uppföljare och storebror till A6000 och det är något som har mottagits med stor glädje hos oss i eftermiddag. Förväntningarna är höga!

Det här året har startat riktigt bra för oss som gillar fotoprylar. Nikon D5 och D500, Fujifilm X-Pro2, Canon EOS 1D X Mark II och överraskande PEN F är några exempel och det tar inte slut där för nu vill Sony synas också vilket man gör med nya A6300. Som arvtagare till A6000 är förväntningarna höga och vid en första anblick verkar det bra. Riktigt bra.

Sensorn är helt nyutvecklad och är på 24 Mpixel, en bra upplösning som ger mycket god detaljrikedom kombinerat med vettiga filstorlekar. Runt 20 Mpixel verkar vara det ultimata enligt tillverkarna och vi är benägna att hålla med. Max ISO skvallrar om hur mycket man fokuserat på detta och det är nu på max 51200 (25600 vid film). Man har hottat upp autofokusen med mycket mera processorkraft och ett stort antal punkter, närmare bestämt 425st vilket är ett rejält lyft. Man hävdar, som ett gäng andra tillverkare, att autofokusen är världens snabbaste och att den arbetar på 0,05sek. Vädertätad och rejält byggd säger Sony...återstår att se.

Filmningen är också ett lyft. Nu med 4K upp till 100 mbps och den samplar ner en bild på hela 20 Mpixel till 4K vilket bådar gott när man vill göra extremt detaljrika inspelningar. Hur bra den är i verkligheten återkommer vi till i vårt test. Förbättrat zebra-mönster, 100 mbps 120p Full HD video med justerbar hastighet för fokushastighet och känslighet är andra nyheter som visar att man tar video på allvar!

Ska man prata hastighet så verkar A6300 klara av det mesta. Autofokusen ska vara mycket snabb men också seriebildtagningen som nu är uppe i 11 bilder per sekund och även en uppdatering till 8 bilder per sekund i Live View med så kort blackout på skärmen att man får en bra upplevelse i skärmen och enkelt kan följa målet, något som har varit svårt i Live View då det blir en så hackig bild man ser i displayen. WiFi, NFC och en sökare på 2,4 Mpixel och XGA OLED-teknik.

Den korta versionen är att Sony med A7R II visade att en och samma kamera kan ha "allt" i ett skal och man visar det igen med A6300 som vi tror landar på avsevärt mindre än halva priset mot en A7R II. Visst blir man sugen när man läser allt den lilla svarta lådan innehåller?

Vi återkommer med test så fort vi får tag i ett produktionsexemplar. Säljstart är mars 2016, priset är inte fastställda ännu.

Boka ditt exemplar redan nu (ej bindande men ger köplats):
Sony A6300 svart kamerahus + Vario-Tessar T* 16-70/4 ZA OSS
Sony A6300 svart kamerahus + PZ 16-50/3,5-5,6 OSS
Sony A6300 svart kamerahus