Rodenstock

Det finns vissa namn som får min puls att öka, Angenieux och Rodenstock är två av dem. Gamla klassiska optikmärken som alltid hållit en hög klass.

Idag så är Angenieux stora på video-optik. Rodenstock tillverkar glasögon och glas till glasögon. Porsche Designs läsglasögon P8801 har Rodenstock glas och är grymt bra. Rodenstock gör även optik till större bildsensorer och även specialoptik.

För en tid sedan så kom min fru hem med en påse fotoprylar från min avlidne svärfars källare. Det var allt möjligt blandat men det var en sak som verkligen stack ut ur mängden och det var en stor och tung silverfärgad optik. Till min stora förvåning och glädje, så läser jag Rodenstock Retina-Rotelar f:4/135 på den. Med en objektivfattning, DKL, som jag inte använt tidigare. Detta är långt före min tid i fotovärlden. Jag fick tag i en adapter till Nikon och jag kan konstatera att Rodenstock kunde bygga objektiv redan 1959. Vad jag kan förstå så bör optiken vara tillverkad då. Vissa äldre objektiv har en speciell charm, vissa hur de tecknar oskärpa och så vidare. Denna optik var inte så bra på full öppning men nedbländad ett till två steg så är den förvånansvärt bra. Självklart så har den betydligt större problem med kromatisk aberration än moderna objektiv men det är ändå lätt korrigerat i datorn.

Kanske du också har gamla objektiv liggande, eller någon släkting som har något spännande objektiv de inte använder längre kanske? Vill du prova dem så har vi nog adaptern till dig. Har vi ingen som passar så fråga oss gärna så kollar vi om vi kan få fram en passande till dig.

Klicka här för större bild >>

Gå till objektivadaptrar >>

/Thomas