Irix 15mm

Vi blir mer och mer bekant med detta objektiv...

Jag har fått en del frågor då vi visade denna bild på Facebook och Instagram, och nu får den dyka upp även här i bloggen. Du ser nog brasan i bilden. Jag återkommer till den. Det är vid 20 på kvällen och alla norrskensappar är rätt lugna och visar inte på några större händelser, men det börjar på dyka upp inlägg om norrsken på Facebook, så jag åker ut till min spaningsplats som ligger hela 2 minuter hemifrån. Mycket riktigt så dansar en grön drake där uppe, så jag tänker nu åker jag till en riktigt bra plats, så jag åker 20 minuter till en sjö, och där dansar norrskenet helt okej så jag tar några bilder. För att få bästa vinkeln så står jag ute i vattnet och balanserar på en liten sten och stativet står ute i vattnet. Jag chattar samtidigt med en norrskensvän som visar sig vara den som eldar längre bort, och det är den brasan som syns på bilden. Ibland är världen liten. Så nu till alla frågor som dykt upp:

Jag använde Nikon D5 + Irix 15/2,4 och bilden är tagen på 13s, f/4 och ISO3200.

Ja, jag är nöjd med resultatet från Irix 15mm.

Jag använder Irix framför Nikon 14-24 mest för bekvämligheten med att i mörker enkelt kunna ställa in skärpan genom att sätta avståndsringen i klickläget och veta att det stämmer. Jag kan också låsa avståndsringen om jag vill. Grymt praktiskt när man står där ute i mörkret och kylan. Med andra objektiv så får jag spendera mycket tid med fokusering då man måste stämma av fokuseringen då och då på grund av risken att man kommit åt avståndsringen oavsiktligt.

Ja, det är frestande att dra på färg och kontrast för att få bilden att "poppa" mer vilket skulle öka antalet gilla lavinartat. Denna bild är justerad till att ganska precis återge det jag såg med ögat. Självklart ska man utnyttja kameran bättre mörkerseende men jag vill ändå att det ska se "naturligt" ut. Ett riktigt kraftigt norrsken blir ju naturligt mycket kraftfullare än på denna bild. Men det är fantastiskt vackert även så här.

Klicka här för större bild

/Thomas