Halvdött

När jag väl kom mig ut ikväll så hade norrskenet redan falnat, men vi kan ha lite kul ändå...

Fick ett meddelande från en vän att nu var det norrsken på gång, och alla appar pekade på ett ökande norrsken, så jag åkte till mitt nya favoritställe och det tar 25 minuters körning dit. Väl där så är det ingen show alls. Normalt så ser man ett dansande norrsken i många färger med bara ögat. Ikväll var det halvdött. Men låt mig visa vad kameran ser och vad ögat ser. Kameran är så mycket ljuskänsligare än ögat och ser så mycket mer. Den andra mörka bilden gjorde jag exakt som det mitt öga såg. Ändå skulle de flesta säga att den ljusare bilden ser fullt naturlig ut. Båda bilderna är tagna med Nikon D5 och Irix 15/2,4. Den övre på 15s, f/4 och ISO 3200. Klicka gärna upp den till större bild, då kommer du att se hur vackert stjärnorna speglas i vattnet och du får även se ett litet stjärnfall. Imorgon ska jag visa en bild som är rätt nära det jag såg med ögat men som alla tror är väldigt "photoshoppad".

Klicka här för större bild

/Thomas