Ny film: Fota i RAW

RAW-format är något många ser som en självklarhet, andra som ett alternativ och vissa av oss har aldrig provat det. Vi rekommenderar starkt att du fotograferar i RAW och därför har vi gjort en film för att peppa dig som ännu inte plåtar i RAW.

Filmen hittar du här: Youtube: Fota i RAW

Kamerorna har blivit mycket, mycket bättre när det gäller JPEG (.jpg) som är ett färdigt och komprimerat bildformat. Många av oss använder JPEG när vi snabbt behöver bilder som bara ska användas i litet format, tex webb, eller beskrivande bilder där bildkvalité inte är viktigt. Däremot, när du fotograferar för övrigt så vill vi slå ett slag för att du istället ska börja med RAW. Du får så mycket mera information i bilderna att möjligheterna att arbeta med dem blir så mycket större och därigenom kommer du att skapa bättre färdiga resultat. Det roliga är att man har nytta av RAW oavsett vilken typ av fotografering man pysslar med, landskap, studio, porträtt, bröllop, bilar, produktfoto osv. Ett annat förslag är att utnyttja RAW + JPEG som många kameror har, då får du både och. Dock kan man i många fall räkna med att seriebildtagning inte fungerar maximalt längre om man väljer det.

Testa, ha roligt och lycka till!