Nikon 1 Nikkor 18,5/1,8

Test

Vi fortsätter att testa Nikon 1-objektiv och 18,5mm är näste man till rakning. Konceptet är smart och objektiven smidiga så presterar de nog bra för ett "köp"? Läs våra test så får du se...

Så här skriver Mats: Skärpan är överlag mycket bra redan på största bländaröppning, och speciellt i den mittersta delen av bilden. Kantskärpan ökar vid nedbländning och fullt godkänd runt f/5,6 till f/8. På grund av den lilla sensorn i Nikon 1-kamerorna bör man helst undvika att använda mindre bländaröppningar än f/8. Anledningen är att diffraktion (försämrad skärpa) framträder tidigare ju mindre sensorn är, och f/8 motsvarar ur den synpunkten minst två steg mindre bländare jämfört med en kamera med fullformatssensor och motsvarande brännvidd på objektivet. Diffraktion är en egenskap som uppstår i optiken, men påverkas även av storleken på sensorn och dess pixeltäthet.

Resten finner du här: Nikon 1 Nikkor 18,5/1,8 (svart)