Galgberget

Lite historia...

I Umeå, mer exakt i Röbäck så har vi galgbacken där Västerbottens sista avrättning skedde den 24 augusti 1853.

Bilden du ser är tagen på galgberget i Visby. Galgen består av en låg, cirkelformig stenmur från vilken tre pelare i sten reser sig. På pelarna har det vilat träbjälkar i vilka brottslingarna hängdes i rep och krokar. Avrättningsplatsen var i bruk fram till 1845. Tidigare var sikten fri in till Visby och från havet så att alla kunde beskåda de avrättade. I omedelbar anslutning till galgen hittade arkeologer benrester från närmare 30 avrättade människor. Samtliga antas ha blivit avrättade på platsen. De flesta har halshuggits, framförallt med yxa men också med bila, en och annan med svärd. Skadorna på skeletten är väldigt brutala, de som bränts efter halshuggningen verkar framförallt vara kvinnor.

Jag är glad att jag lever i denna tid. Och på denna plats. Tyvärr så förekommer liknande grymheter även idag, något som berättas om i nyheterna nästan dagligen. Bilden är tagen med Leica M + Super Elmar 21/3,4 på 1/800s, f/8,0 och ISO 200.

/Thomas