Nikon lanserar J5

Nyhet

Idag lanserar Nikon en ny kamera i 1-serien och namnet blir, föga förvånande, J5. Även om vi sålt en del i 1-serien så har det absolut inte varit en succé som vi hade hoppats på när Nikon skulle lansera spegelfritt. Men nu då?

Vi har inte testat J5 ännu men det verkar lovande på en helt annan nivå än de tidigare J-kamerorna presterat. Sensorn är på 1 tum fortfarande men vi har sett hur utvecklingen på mindre sensorer har gått framåt hos flera tillverkare så det finns potential. Det häftiga är att man nu har 20,8 Mpixel i en så liten sensor och att man fått in tekniken BSI. Precis som Samsung NX1 och NX500 och majoriteten av små sensorer till bla smartphones så har man det mesta på sensorn på baksidan förutom själva pixlarna vilket gör att man utnyttjar en större del av sensorns yta för att få in ljus. Autofokusen med 171 hybrid-punkter varav 105 fasdetekterande är kvar och inbyggd Wifi med NFC.

Andra nyheter är designen som nu ser mycket trevligare och proffsigare ut samtidigt som man satt vred och funktionsknappar på "rätt ställe", man har tydligt gjort den här kameran mycket mera lockande för en seriös fotograf i mycket högre grad än de tidigare J-modellerna. Dessutom har man tagit kliv på Video-sidan med en snabb och välfungerande autofokus samtidigt som den klarar av 4K Video, dock endast i 15 bilder per sekund, men det visar att man satsar på video och som verktyg kan det vara väl bra, tex för att ta ut enstaka bilder ur en video-sekvens, de är ju ändå på ca 8 Mpixel.

Timelapse är en annan funktion man gjort väldigt enkel genom att man kan ta upp till 999 bilder med ett intervall på mellan 5 sekunder och nästan 100 minuter. Dessutom släpper man programvaran NX-i som är helt kostnadsfritt, för redigering av video och timelapse för att enkelt sätta ihop sin egen film. Kort sagt så är J5 en riktigt trevlig nyhet - nu väntar vi på ett test-exemplar!

Läs mera och boka här: Nikon J5 silver + NIKKOR 10-30mm f/3,5-5,6 VR PD-Zoom silver