D7200 på väg...

Nästa vecka börjar D7200 att säljas i Sverige och du kan boka den hos oss så klart. Men vad skiljer den mot föregångaren D7100 och D7000? Är det värt att lägga ordern på en D7200 eller är de andra ett bättre köp?

Utifrån ser det ut som en kamera som knappt skiljer sig mot de tidigare modellerna. Huset är samma konstruktion som D7100 och sensorn är den samma som D7100 trots rykten och diskussioner om att det är en helt ny sensor. Jaha, då är det alltså samma kamera, eller? Inte direkt. Tack vare ny process (EXPEED 4) så använder man effektivt fler pixlar än tidigare och man klarar av att hantera brus på en helt ny nivå för en APS-C-sensor på högre ISO. Vi kommer att hårdtesta detta så fort vi har fått ett skarpt exemplar! Inbyggd WiFi och NFC, vi kan bara säga äntligen. Batteritiden har vuxit till 1100 bilder per laddning vilket gör att avståndet till en del spegelfria kameror ökat.

Autofokusen är tillsammans med brusnivåerna på höga ISO den största nyheten. Systemet är taget från storebror D750 och klarar därigenom -3 EV på mittpunkten och mellan -2 till -3 EV i de närliggande 14 punkterna vilket är mycket, mycket bra i dåligt ljus och i denna prisklass. Autofokusen är också mycket mera precis och snabb jämfört med föregångarna. En annan smart sak är att Auto-ISO nu fungerar i filmning vilket blir ett mycket användbart verktyg när man i samma klipp filmar i olika ljusförhållanden.

Vi ser att tillverkarna gör kamerorna bättre i tuffa ljusförhållanden vilket tillsammans med fasta och ljusstarka objektiv gör att de kameror, som D7200, vi köper idag kan ta bra bilder i förhållanden som ingen kunnat fotografera under någonsin tidigare. Autofokus i dåligt ljus, låga brusnivåer på höga ISO-tal och belysta skärmar med ljusförstärkning och mycket annat för utvecklingen framåt. Antal sålda blixtar och andra tillbehör som ska skapa bättre ljusförhållanden har sjunkit de senaste 5-6 åren i mycket hög grad och det är till viss del just att man kan använda ISO 800, 1600 eller tom ännu högre och få ut bra bilder.

D7200 blir testad inom kort och då får vi se om det Nikon lovar håller måttet...spännande! Leveranserna börjar 19 mars.

Du kan boka ditt exemplar här: Nikon D7200 hus