Panasonic, utveckling & 8K

2008 på Photokina, den stora fotomässan som går av stapeln varannat år i Köln, var där Panasonic lanserade Lumix G1 och det spegelfria systemet som idag är så populärt. Vi var där och minns när nästan hela staden var skyltat med den nya G1...

De stora märkena i all ära, klassiska Nikon, Canon, Pentax och många flera, kämpade om synligheten och på mässan var Nikon D90, D700 och Canon EOS 5D Mark II helt nya och mycket heta. Men vart du än vände dig så var det reklam för Panasonics lilla G1. Många av oss var förvånade för den var inte så liten som vi hade förväntat oss, sökaren var inget att hurra för och hajpen kring fullformat hade precis börjat tack vare ovanstående kameror och här var en som hade en...ja, betydligt mindre sensor. Nu, drygt 7 år senare, har de flesta på CyberPhoto haft / har en Lumix G-kamera så det var inte ett så dumt koncept...

Nog om historia. Just nu har Panasonic satsat hårt på GX8 och G7, kameror som ger väldigt mycket prestanda för pengarna. Fantastiska sökare, otroliga prestanda i synnerhet med tanke på sensorstorleken, 4K-filmning och mycket mera. Det man inte får missa är att man också har 4K Photo och Post Focus, funktioner som gör att du kan ta ut stillbilder ur din film eller tvärtom, använda filmfunktionen för att få rätt bild. 4K Photo är en bra funktion när du har svårt att ta bilden vid rätt tillfälle som när barnen hoppar studsmatta, rovfågeln är på väg att landa, hunden som springer eller andra actionfyllda sekvenser. Bilderna blir på ca 8 Mpixel vilket räcker för nästan allt du behöver att de ska räcka till men här har Panasonic något i rockärmen, nämligen 8K. Igår kom rapporter om att Panasonic avsätter stora summor pengar för att utveckla 8K i kamerorna, i synnerhet för att sudda gränserna mellan att filma och fotografera. När du kan plocka ut stillbilder på 33 Mpixel per bild ur en sekvens så är gränsen för film & stillbild nästan borta.

Se mera om Post Focus-funktionen (ca 9:55 i filmen): Youtube: Fotomässan 2015

Läs vårt test av Lumix G7:Panasonic Lumix DMC-G7
Läs vårt test av Lumix GX8:Panasonic Lumix DMC-GX8

Vi får många frågor kring Samsung och de senaste ryktena om att Nikon på något sätt är involverat som partner eller tom har köpt upp delar av verksamheten hos Samsung. Vi har inga svar att dela med oss av men vi följer vad som händer och rapporterar så fort vi får information om detta. Nikon har redan skvallrat om nya D5 (som du kan boka hos oss redan nu) men vi misstänker att de har flera nyheter på gång under början på nästa år. Vi håller tummarna!