Nyheter på marknaden!

Pentax fortsätter med att retas och nu har man släppt en bild på den nya fullformatskameran som kommer under våren 2016. Några år för sent kan man tycka men vi är ändå väldigt spända på att få se hur bra den blir och om den blir nischad!

Nikons D810 och Canons EOS 5Ds och 5Ds R har nischat sig till kunder som kräver och önskar hög upplösning men inte behöver maximal hastighet samtidigt som andra kameror som 5D Mark III och Nikon D750 är mera av allätare. Sony har kommit starkt senaste två åren med A7-serien som blivit en succé och där har man tre olika kameror för att nå olika kategorier av användare med A7R II, A7 II och A7S II. Den sistnämnda är vi mycket imponerade av när det gäller hög-ISO-prestanda, en helt galen produkt som levererar otrolig bildkvalitet. Frågan återstår, blir Pentax en allätare eller en nischad kamera, vad tror du?

Du kan boka den hos oss (utan köptvång!): Pentax Fullformat

En fråga som vi får dagligen är statusen på Samsung och kamera-verksamheten. Samsung lanserade NX1 som ett flaggskepp i sin nya satsning och det är en imponerande kamera. Vår testansvarige, Mats, skaffade detta system privat och det är ett gott betyg då han har testat praktiskt taget allt inom vår bransch. Man väljer att lansera NX500 som ett enklare alternativ men med samma avancerade bildsensor med BSI-teknik (läs mera i tidigare Blogg-inlägg eller i vårt test av NX500) samt 4K-filmning och mycket mera. NX500 är enligt många den bästa spegelfria kameran under 10.000kr och vi är benägna att hålla med för autofokus, bildkvalité och funktioner är av Toppklass vilket också vårt test visade på. Frågan vi får är om Samsung lagt ner sin utveckling och produktion av kameror. Svaret är att vi inte vet. Det finns inget officiellt svar från Samsung i norden men vi ser inga tecken på att man arbetar aktivt med denna kategori så en kvalificerad gissning är att det ligger "på is" för tillfället eller att man har valt att lägga ner men inte kommunicerat ut det av strategiska skäl. Vi hoppas att vi har fel i den gissningen för produkterna är bland det bästa på marknaden och Samsung har tidigare visat hur duktiga man kan vara!