Landskapsbild sökes...

Du som gillar att plåta landskap, se till att vara med i vår stora fototävling (som du hittar mera information om ett par inlägg ner i Bloggen) och ta chansen att vinna riktigt fina priser! Alexander har skickat in bilden som du ser ovanför, häftig, eller hur?

När det kommer till landskapsfotografering så finns det oändligt med saker att lära sig. Grunden är ett bra stativ och ett skarpt och vidvinkligt objektiv samt gärna en kamera med relativt hög upplösning och bra detaljrikedom. Att fotografera RAW är mycket fördelaktigt då du får maximalt med detaljer och infformation i bilden och landskap innehåller ofta en mörkare och en ljusare del, nämligen marken eller havet och den ljusare himlen. En lösning kan vara HDR som du kan se mera om i denna film: Youtube: Lär dig mera om HDR. Att lära dig mera om exponeringen är ett annat tips och vi har även en film om det: Youtube: Lär dig mera om exponering.

Att fotografera i RAW gör att du kan ändra vitbalans och exponering i efterhand och du tappar inga detaljer pga komprimering. En JPEG (.jpg) är en komprimerad och framkallad bild, där är exponering och vitbalans redan "klart" och komprimeringen har gjort att den har krympt datamängden genom att ta bort små skillnader i nyanser och data i bilden vilket gör att en för ljus himmel inte går att exponera ner och därigenom få fram molnen som finns i RAW-filen. Tvärtom för mörka partier, i en RAW-fil kan du höja exponeringen och få fram detaljer i det som bara är svart i en JPEG. Vi rekommenderar att du tar dig tiden att börja med RAW för det kommer att ge dig bättre bilder.

Vi har även en film om vitbalans, en inställning som du kan ändra i efterhand i RAW-filer: Youtube: Lär dig mera om vitbalans