Hallgrímskirkja

Ni som läser bloggen har sett att hela CyberPhoto-gänget har varit på Island i september...

Hallgrímskirkja är ritad av arkitekten Guðjón Samúelsson 1937. Kyrkan har en högsta topp på 74,5 meter, vilket gör den till den näst högsta byggnaden i landet, efter det ca 3 meter högre Smáratorg 3 i Kópavogur. Allra högsta konstruktionen är radiomasten i Hellissandur på 412 meter. Kyrkan har fått sitt namn efter den isländske prästen och psalmdiktaren Hallgrímur Pétursson.

Det tog hela 38 år för att få kyrkan helt klar; bygget påbörjades 1948 och avslutades år 1986 och det höga tornet blev klart långt före den övriga byggnaden. Kyrkan ligger i centrum av huvudstaden och är synlig över hela staden. Den är en av Reykjaviks mest kända symboler. Det finns en hiss man kan åka 8 våningar och gå ytterligare 2 trappor upp till en fantastisk utsiktplats med vy i alla väderstreck. Statyn framför kyrkan föreställer Leif Eriksson, son till Erik Röde. Statyn är äldre än kyrkan själv och är en gåva av USA 1930 för att fira Alltingets tusenårsjubileum.

Bilden är tagen med 21mm.

/Thomas