Bloggpost

2015-12-10

Dis

Detta är egentligen ingen nyhet, men det är många som inte upptäckt denna fantastiska funktion ännu...

Det finns många val av RAW-program och personligen så föredrar jag Capture One. Förutom på en punkt. Och där är Lightroom kung.

Lightroom har nämligen en liten och lättanvänd men avgörande funktion. De flesta av er har nog använt den flitigt, men jag har förstått att det är många som inte upptäckt den ännu och därför kände jag att det skulle vara bra att göra ett blogginlägg om detta.

Det finns en funktion som heter "Ta bort dis" eller "Defog" ifall du har en engelsk version. Ni som fotograferar mycket astro har nog använt denna funktion länge då den gör underverk på den typen av bilder. "Ta bort dis" hittar du under Effekter och är av typen skjutreglage så du kan lätt ställa önskad nivå. Sedan är det ju tycke och smak hur mycket effekt man tycker blir bra. Funktionen är rätt avancerad egentligen, för att få samma effekt med andra program är mycket svårt hur man än justerar. Och nej det är inte bara att dra upp klarhet, det är betydligt fler parametrar än så.

Övre bilden justerad i Lightroom med hjälp av "Ta bort dis" och den undre bilden är jpg direkt ur kameran. Bilden är tagen med Sony RX100 III.

/Thomas