Tema: Bröllop

Är du en fotograf som fått frågan om att plåta ett bröllop men känner dig osäker och vet inte riktigt hur du ska lägga upp det? Vi är några på CyberPhoto som samlat ihop våra bästa tips till dig!

Fotografering är en konstform och vi har alla olika vägar till målet, en bra bild. Vi samlar ihop det vi tycker och har du ett bra tips så skriv gärna det som kommentar så hjälper vi varandra. Till en början kan man fundera över vilket objektiv man ska använda, eller snarare vilka. En bra bas är ett telezoom, 70-200mm är mycket populära då de i regel är skarpa även på fullt öppen bländare vilket ger en fin bakgrundoskärpa. Bilden ovan är tagen med ett Nikon 70-200mm f/2,8 VR på 200mm brännvidd, helt öppen bländare och 1/500sek. Även ett 55-200, 70-300 eller liknande är ett bra verktyg. Fördelen blir att man kommer en bit ifrån brudparet som då lättare beter sig naturligt. Vi skulle rekommendera att komplettera med ett fast 50-85mm objektiv som är väldigt ljusstarkt för att få bilder med mycket kort skärpedjup eller detaljbilder. Vidvinkel passar sällan på konventionella bröllopsbilder men till mingel och kvällsbilder från festen kan det vara en bra lösning.

Har man möjligheten så är två kamerahus att föredra då man "bara" har en chans på sig. Låna eller hyr en kamera till är ett råd. Se också till att ha flera minneskort och gärna ett extra batteri, vi kan intyga att det blir "kris" om prylarna inte funkar. Reflexskärmar är lite av standard att använda när det är dags för bröllop, superbra verktyg vid motljus och för att få ett vackert och naturligt ljus vid porträtt. Tack för tipsen, Stefan!

Att förbereda sig är ett måste. Väder och plats är två bas-faktorer. Ska det regna så planera in fotograferingen där man kan komma undan regnet men ändå få mycket ljus. En dansbana med tak eller utanför äldre stora byggnader som har en pampig entré är ett par tips. Misströsta inte om det ska regna, du får bättre ljus generellt sett och det skapar en känsla. Paraply och vatten är något som kan lyfta en bild. Ungefär 1/100 sek slutartid är bra att utgå ifrån för att regnet på bilden ska bilda snygga streck. Vill du frysa dropparna så behöver du snabbare slutartid och för att överhuvudtaget få med regnet snyggt behövs en mörk bakgrund som en tät granskog och kanske lite underexponerat. Snöar det så är 1/25 sek bra generellt sett för att få streck och rörelse i bilden, snabbare slutartid om det snöar riktigt stora flinger för att få vinterkänsla. Ska man plåta utomhus och det är kallt så är en filt (som inte luddar!) perfekt och en hjälpreda som snabbt tar av den och minskar risken att förstöra frisyrer och kläder jämfört med en vanlig jacka.

Ta med en kompis och reka ut ett ställe eller två där du kan fotografera. Räkna ALLTID med att det blir stressigt med tid så välj i förväg ut platser och positioner vilket kräver förberedelse. Räkna också med att ha mindre fantasi än normalt, för ett bröllop är, förutom stressigt, också bestämt i tid vilket inte garanterar att du är kreativ på "kommando". Därför är planering A och O vid bröllopsfotografering. Ett annat tips är att veckor i förväg be bröllopsparet googla bröllopsbilder och skicka bilder som de gillar, och bilder de inte gillar. Då vet du som fotograf vad paret förväntar sig och önskar sig samt vad de inte vill ha. De kanske ogillar svart/vitt och du som hade tänkt...

Du bestämmer! Brudparet är sällan själva insatta och även om de har sina tankar så är det inte säkert att det blir bra, det kan bara DU avgöra. De flesta brudpar uppskattar att man i detalj bestämmer hur de ska stå, titta, le eller inte le, för det blir bekvämt och de litar på din förmåga. Ta för dig och se till att våga ta kommandot, självklart med respekt för att brudparet kan ha bra och roliga uppslag.

Så skulle vi ta oss an ett till bröllop skulle vi förbereda oss väl, formatera minneskort, ladda batterier, reka ut platser, hålla koll på väder och använda ett telezoom som bas-objektiv. Det gör att man har bästa möjliga förutsättningar när det är dags.