Analog

Just nu består gruppen av fotografer och fotointresserade av tre grupper, de som fotograferar analogt och aldrig gått över till digitalt, de som har börjat med analogt men har gått över och till sist den skara som växer, de som aldrig plåtat analogt. En kort berättelse från Albin, en av våra säljare, om hans tankar kring sitt eget fotograferande följer.

I en ständigt framåt-marscherande digital utveckling finns fortfarande en liten skara bakåtsträvare. Trots avancerade tekniska hjälpmedel envisas de med att leva kvar i ett förgånget årtionde. Eller två. Jag talar om filmanvändarna, en skara entusiaster som med hjälp av varandra försöker hålla detta vid liv. Jag är en av dom. Varför envisas jag då med detta som många stämplat som en hipster-företeelse? Det hela började först när jag hade fotat uteslutande digitalt i närmare 6 år, jag ville förstå grunden i den konstform jag utövade. Egentligen för att kunna utveckla mitt digitala skapande ytterligare. Sedan fastnade jag. Jag blev kär i det alternativa arbetssättet, det fysiska i skapandet och personligheten hos det olika kamerorna.

Missförstå mig rätt, jag fotar fortfarande flitigt digitalt och vill inte på något sätt påstå att det ena sättet att uttrycka sig på är överlägset det andra. Båda är legitima sätt att få utlopp på för sin kreativitet och båda formerna har sina styrkor respektive svagheter. Arbetssättet kontra det digitala, som jag vuxit upp med, sida vid sida är mycket långsammare, kräver mera eftertanke och lite mera fundamental förståelse för de tekniska aspekterna av exponering. Såklart finns det kameror och tekniker som gör det busenkelt att fota med film och man ska inte låta sig avskräckas av de tekniska aspekterna. Jag menar, om dina farföräldrar klarade av att skapa bilder, vad hindrar då dig från att experimentera och utöka din fotografiska förståelse?

Du hittar fortfarande ett stort sortiment av film på våran hemsida så vad väntar du på? Greppa en kamera från närmaste släkting eller secondhand-butik och börja experimentera! Låt oss tillsammans hålla detta medium vid liv!

Albin, CyberPhoto