• Fujifilm XF18-135

  Test

  Nu har vi äntligen testat Fujifilms efterlängtade 18-135mm objektiv. Presenterad för länge sedan men leveransstarten har väntat på sig och vi har äntligen möjligheten att släppa vårt test av detta objektiv.

  Så här skriver Mats: Väntan har varit lång och förväntningarna stora, delvis eftersom Fuji marknadsfört detta objektiv ett flertal månader innan det släpptes på marknaden, men samtidigt för att den är ytterligare en unik produkt i det ständigt växande och omåttligt populära X-systemet. Nu är är den till slut här, den första 'superzoomen' i Fujis X-system.

  Nyfiken på resten? Det hittar du här: Fujifilm Fujinon XF 18-135/3,5-5,6 R LM OIS WR

 • Komposition

  Att komponera en bild direkt är inte alltid lätt, speciellt inte vid actionfotografering. Oftast kan man lösa det i efterhand genom att beskära bilden så att man får den som man önskar men det går inte alltid. Därför är planering A och O. Elias visar att det lönar sig...

  Den här bilden är väl komponerad. Den ger ett djup, förgrund, bakgrund och det finns mycket att se men ett självklart motiv i fokus. Att planera in bilden med en val avvägd bakgrund, en bra förgrund samtidigt som att motivet blir bra placerad i bilden med ljus från "rätt håll" är en konst. Det skiljer också en bra bild från en mindre bra. Att utnyttja kompositionen med rätt bländare och slutartid gör att det inte är vem som helst som tar den där magiska bilden men alla kan komma dit. Hur? Träning och åter träning...så ut på fältet och träna så kanske du snart tar en bild som Elias!

 • Canon 16-35 F4L IS USM

  Test

  Nu har vi sommartestat Canons 16-35 F4L IS USM, ett prisvärt och modernt alternativ. Vidvinkelzoom är drömmen för många av oss och visst vore det fantastiskt om detta objektiv levererar fantastiska bilder.

  Så här skriver vår mästerlige testare Mats: Efterlängtad vidvinkelzoom, kanske framförallt bland alla som tycker att 16-35/2,8 är för stor, för dyr eller saknar bildstabilisering. Allt detta har sin lösning i lillebrodern 16-35/4 L IS USM. Grundtankar och grundfunktionen är desamma. Detta är en rejäl konstruktion, som övriga objektiv i L-serien. Förutom högklassig optik är den också mycket påkostad mekaniskt - även om man ser till tätningar mot fukt och damm. Liksom f/2,8-versionen (EF 16-35/2,8L USM II) så handlar det här om ett objektiv som tecknar ut fullformat. Det passar alltså på såväl proffsmodellerna i 1D- och 5D-serierna som de enklare modellerna med APS-C-sensor. På en fullformatskamera blir den förstås en ultravidvinkel för tex landskap, arkitektur och interiör, samt mer extrem användning för t ex actionfoto. På kamera med APS-C sensor motsvarar brännvidden/bildvinkeln ca 26-56mm, och kan då räknas mer som en normalzoom.

  Hela testet hittar du här: Canon EF 16-35/4 L IS USM


 • Snabbt!

  En kort slutartid är A och O för att kunna ta bilder som denna. Inte en så spännande eller fantastisk bild men den fångar ögonblicket och visst är det läckert att studera bilden?

  För dig som inte är bekant med din kamera och kanske fortfarande kör den i Auto-läge oftast...se till att under sommaren lära dig att använda slutartid och bländare som verktyg. Den här bilden är tagen på 1/2500 sek. Har du frågor kring ditt fotograferande så tveka inte att ringa oss, 090-2007000 är numret och info@cyberphoto.se är mail-adressen.

 • Gammlia. Igen.

  Bilar, bilar och bilar. Igen.

  Onsdagskvällar samlas bilentusiaster i Umeå på ett område som heter Gammlia.

  Här är bilder från i onsdags >>

  /Thomas


 • National Geographic 1955-1965

  Jag hittade ett gäng National Geographic 1955-1965 hos svärfar...

  Nu är alla bilder klara. Foto och bilannonserna är betydligt fler och nu finns även albumet övriga annonser.

  Kolla in övriga annonserna >>

  Kolla in fotoannonserna >>

  Kolla in bilannonserna >>

  /Thomas


 • Pentax K-3 Prestige

  Toppklassade Pentax K-3 kommer nu i en Prestige Edition... och ny firmware har kommit...

  Pentax K-3 Prestige Edition är en K-3 i Gun Metal Grey med matchande batterigrepp samt 2 batterier och en exklusiv kamerarem. Endast 2000 enheter kommer att tillverkas.

  Vi återkommer inom kort med leverans och pris.

  Det har också släppts en ny firmware till K-3 som har många fördelar:
  - Inbyggd korrigering för diffraktion
  - Snabbare hantering för digitala filter och färgkorrigering
  - Förbättrad vitbalans
  - ISO gaffling när du använder exponeringsgaffling i TAv-läget
  - Ökad stabilitet i programvaran

  Här hittar du uppdateringen >>
  Här kan du läsa mer om hur du använder korrigering av diffraktion >>

 • Fotoannonser

  Jag hittade ett gäng National Geographic 1955-1965 hos svärfar...

  Här kommer fotoannonserna.

  Kolla in dem här >>

  /Thomas

 • Sylvia

  Här är en bild på Sylvia Communis, en törnsångare, vars latinska namn betyder "allmän i skogen". Vet du vilket objektiv det är tagen med? Jo, nya Tamron 150-600, objektivet som alla vill ha, eller det känns så i alla fall med tanke på hur många som beställer det...

  Att fotografera fågel är inte alls lika lätt som många tror och man blir överraskad över mängden oskarpa och dåliga bilder när man kommer hem efter en session i skogen. Börja med att öva på ett fågelbord för att sen flytta ut till det vilda. Att få till en bild med bra bakgrund, ljus och motiv är inte en lätt kombo då fåglar rör sig så fort och det är ibland bråkdelar av en sekund man har på sig. Att då ha mycket brännvidd att tillgå gör det lättare, man stör fåglarna mindre vilket gör dem mindre nervösa.

  Den här bilden har Jan Ring skickat in till oss, tagen med just Toppklassaren Tamron 150-600, tagen på 600mm brännvidd. Du kan läsa vårt test på vår hemsida, det hittar du här: Tamron SP 150-600/5-6,3 Di VC USD till Canon EOS

 • Mera landskap

  Martin Nyman har tagit dessa fantastiska bilder vid sitt besök på Irland. Cliffs of Moher, västkusten på Irland, är ett område som är perfekt för dig som vill ta landskapsbilder, speciellt på morgnar och kvällar när det är den ultimata tiden för det.

  Tack för bilderna Martin! För dig som har Canon och vill åt ett riktigt vidvinkel-objektiv så har man nu lanserat ett 10-18mm objektiv som endast kostar 2590kr, ja, du läste rätt! Du har väl inte missat den? Bildstabilisering, perfekt vid landskapsfotografering när du inte har ett stativ då du kan använda en mindre bländaröppning och få rätt skärpa i hela bilden även handhållet. Dessutom STM-fokusmotor om du gillar att filma, något för dig som filmar action?

  Du kan läsa mera och beställa ditt exemplar här: Canon EF-S 10-18/4,5-5,6 IS STM

 • Nostalgi

  Jag hittade ett gäng National Geographic 1955-1965 hos svärfar...

  Jag måste dela med mig av bilannonserna. Fascinerande.

  Jag återkommer senare med fotoannonserna...

  Kolla in dem här >>

  /Thomas

 • Uppdatera

  Glöm inte att uppdatera firmware för din kamera och/eller ditt objektiv

  Uppdaterade programvaror gör att du får ut mer av din kamera. Vissa uppdateringar ger mindre brus, vissa ger bättre film, andra snabbare autofokus. Vad det än är, så är det en förbättring.

  Firmware Canon >>
  Firmware Fujifilm >>
  Firmware Leica >>
  Firmware Nikon >>
  Firmware Olympus >>
  Firmware Panasonic >>
  Firmware Pentax >>
  Firmware Samsung >>
  Firmware Sony >>


 • Landskap

  Sommaren är tiden för landskapsfotografering för många av oss och denna bild har Peter Henriksson skickat in till oss, tagen i Irland med en Canon EOS 5D Mark III och ett Tamron 28-75 f/2.8.

  Vilket objektiv använder du för landskapsfotografering? Lägg gärna en kommentar om det och varför du gillar just det objektivet. Tack för den härliga bilden, Peter, och vill du också skicka in en bild, gör gärna det till blogg@cyberphoto.se. Tack på förhand!

 • Viktig information - Nikon

  Nikon har nu släppt sitt nya program, NX-D, som ersätter NX2 helt och hållet. NX2 utgår och kommer inte att uppdateras för nya kameror vilket betyder att för hantering av bilderna (RAW) från D810 så måste man skaffa sig NX-D. Men det bästa är att...

  ...det är ett kostnadsfritt program nu. Istället för de ca 1795kr som NX2 kostat så har man valt att lansera NX-D som en officiell gratisversion. Det gillar vi! Utseendet och formatet är modernare men den stora skillnaden är att det är mycket snabbare än NX2. Personligen har jag använt NX2 i flera år och visat det för många som sedan börjat att använda det. Tyvärr ett underskattat program men nu tror jag att fler får upp ögonen för enkelheten iom att det är helt utan kostnad.

  Läs mera och se länkarna här: Nikon D810 kamerahus

 • Billiga närbilder

  Gillar du också närbilder?

  Det finns många spännande sätt att fotografera närbilder. Ett macro-objektiv och/eller mellanringar och/eller närbildslinser och/eller bälg och/eller omvändningsring.

  Det behöver varken vara dyrt eller svårt att fotografera närbilder. Enklast är macro-objektiv, mellanringar och närbildslinser. Men om du vill upptäcka mer och har lite mer erfarenhet av fotografering så bör du absolut prova på fotografering med bälg och/eller omvändningsring. Enormt mycket kul för lite kronor.

  Här kan du läsa mer om hur du använder en omvändningsring >>

  Gå direkt till omvändningsringar >>

  /Thomas

 • D810 på gång & testad!

  Nyhet

  Den här veckan börjar leveranserna av nya D810 från Nikon och Lennart på logistik kom gåendes med ett par stycken i famnen...det var värt att ta en bild på, eller hur? Är du sugen på en D810 så tveka inte att ringa eller maila oss...

  Om du inte är sugen ännu så läs testet på D810, då lär du blir sugen på ett byte. Vi slås inte längre av 36 Mpixel eftersom man redan vant sig men däremot kombinationen av fart och upplösning som är helt unikt och användbart för så många fotografer. Idag har vi lyxen av att det finns två riktigt starka spelare på fullformatare, EOS 5D Mark III och D810, vilken skulle du välja?

  Du kan läsa testerna här i lugn och ro:
  Canon EOS 5D Mark III hus
  Nikon D810 kamerahus

 • Sommarljus

  I år har det blivit mest 85mm som gäller för fotografering av både barn, vuxna, djur och motorfordon. Brännvidden kräver lite avstånd men samtidigt så får man otroligt bra bilder och det till ett mycket bra pris...Samyangs 85:an är inte fy skam!

  Sommartips gillar man oftast och vårt tips idag blir Samyang 85mm. Så här skrev vi när vi testade det: Optiken är rejäl och gedigen på alla sätt. Den väger en del, fokuseringsringen går lagom trögt och bländarringen har lämpliga hack. Bildresultet ser mycket bra ut. Optiken har dessutom en trevlig bokeh. Med tanke på det löjligt låga priset så är denna optik ett fynd! Helt klart toppklass.

  Vill du läsa mer så kika in här: Samyang MF AE 85/1,4 AS IF UMC för Nikon F

 • Semesterkamera!

  Vi har fått den här härliga bilden från Jens som är tagen med Sonys QX100, alltså den lilla kameran som man kan montera direkt på din smartphone. Enkelt, smidigt och högkvalitativt...lika bra som en RX100!

  Du hittar mer om den här smarta produkten här:
  Sony DSC-QX100 WIFI-kamera till din smartphone

  RX100 är annars en mycket bra vän med på semestern. Vi har idag fått in ett litet antal RX100 III igen, en riktigt succé till kamera! Så är du sugen på en RX100 III för att hinna fotografera i sommar så är det läge att lägga ordern redan idag. Det är en kamera som presterar så bra att den nästa saknar konkurrens om man också tar in formatet som en parameter. Liten, smidig och riktigt, riktigt bra. Läs mera här:
  Sony Cybershot DSC-RX100 III

 • Canon Pixma Pro

  Det är alltid en speciell känsla att skriva ut egna bilder och hänga upp dom på väggen. Är du sugen på att ta dina utskrifter till nästa nivå? Då rekommenderar vi starkt att du utnyttjar vår pågående kampanj på Pixma Pro skrivarna som ger dig hela 1000 kr rabatt!

  Canons Pixma Pro serie skriver ut knivskarpa bilder upp till A3+ som räcker för de allra flesta tillfällen. Så glöm labbet och skriv ut bilderna själv, i proffskvalitet.

  Rabattkoden som ger dig 1000 kr rabatt hittar du på produktsidan. Du hittar skrivarna här!

  Ett schysst papper är såklart att rekommendera. Ta en närmare titt på Photo Paper Pro Premium som håller mycket hög kvalitet.

 • På g

  Trots semestertider har vi mycket på gång...

  Här kommer en bild från mitt skrivbord. Vad som är på gång där ser nog de flesta.

  Vi vill dock göra ordentliga tester innan vi tar upp dessa omvändningsringar i sortimentet.

  /Thomas

 • Tjena

  Ekorrar är så gulliga...

  Jag måste få visa denna söta bild...

  Det var frestande att trolla bort spikarna i Photoshop men de tillför ända något i bilden...

  /Thomas

 • Beredd

  Har du, liksom jag, missat många bilder för att du inte hunnit med?

  Jag har börjat på att ha kameran påslagen hela tiden jag är i en "fotograferingssituation". Plötsligt säger frun - Ta en bild på katten... jag vänder mig om och ser en katt i dörröppningen på en lada och mer eller mindre bara trycker av, och sekunden efter så har katten spatserat ut på gården.

  Jag hann denna gång.

  Bilden är tagen med Leica M + Summilux 50/1,4 på f/2

  /Thomas

 • Under ytan

  Ska du bada mycket i sommar? Då är Fujifilm XP200 ett bra val för att få bilderna och filmerna från all action under ytan. Nu säljer vi dem till kampanjpris, endast 1390kr! Dessutom har de en bonusfunktion vi gillar...

  Undervattenskameror är en kul grej då man har chansen att ta bilder under förhållanden som annars hade varit omöjliga att fotografera i. XP200 är en smidig och enkel kamera som dessutom har inbyggd WiFi, perfekt för att föra över bilderna med på hotellrummet eller i husvagnen på kvällen till din smartphone och sen lägga ut på Instagram eller Facebook. Du kanske vill maila roliga bilder till de som jobbar nu på sommaren...?

  Så vill du förgylla din egen eller någon annans semester så kolla in Fujifilm XP200 för 1390kr:
  Fujifilm FinePix XP200 blå
  Fujifilm FinePix XP200 svart
  Fujifilm FinePix XP200 röd

 • Mennon motljusskydd

  Nyhet

  Nu har vi Mennons superpopulära i sortimentet! Snygga och mycket bra motljusskydd som med stepringar passar väldigt många objektiv. Kommer flera storlekar inom kort...perfekt för att pimpa din kamera.

  Du hittar mera information här: Mennon Rektangulärt Motljusskydd 58 mm

 • Sommarnytt!

  För dig som handlat av oss tidigare så får du idag ett erbjudande på Panasonic GM1 i mailboxen - perfekt kamera för sommarens äventyr. Vi har ett begränsat antal i lager som du kan göra en rikigt bra affär på så håll koll i mailboxen!

  Om du kommer in och köper din nya Panasonic i Lagershopen, hos Emma och Patrik, så får du även ett fint Panasonic nyckelband utan kostnad! Får du inget mail så kan du ringa oss på 090-2007000 så hjälper vi dig att ta del av det erbjudandet ändå. Hoppas att du har det lite ledigt och får ta del av det härliga vädret som ligger över stora delar av Sverige idag.

 • Gillad

  Vilka bilder gillas och vilka gillas inte?

  Det är alltid personlig smak som avgör vilka bilder man tycker om eller inte. Men... jag har märkt att det är nästan omöjligt att veta hur en bild slår på t ex Facebook eller Instagram. Vissa bilder jag tycker är helt okej men kanske inte så mycket mer, de når ibland rekord i antal gillanden, och tvärtom vissa bilder som jag tycker är verkligen bra, får inte alls lika många gilla som jag förväntat mig. Detta "fenomen" har jag hört att andra fotografer upplevt också.

  Enligt sociala media är detta min bästa bild jag någonsin tagit. Jag tycker själv inte det. Jag gillar bilden men blev verkligen förvånad över det antal gilla som jag fått på den.

  Bilden är tagen med Leica M + Summilux 50/1,4 på f/1,4

  Gillar du bilden? Tryck på gilla! :)

  /Thomas

 • Le Tour

  Den här härliga bilden har fotografen Elias Kunosson skicka in till oss som uppdatering vart han håller hus. Ni har kunnat följa Elias bilder här i Bloggen och visst är det miljöer som man blir lite avundsjuk på att befinna sig i, speciellt när man sitter på ett kontor...

  Bilden är tagen mellan Le Tour i Frankrike och Chatelard i Schweiz med Elias arbetsredskap, Canon EOS 5D Mark III samt ett 16-35 EF II. 1/60sek, f/8 och ISO 200 är inställningarna. Är du också sugen på ett nytt objektiv inför sommaren? Många av oss gillar fasta objektiv och det är både kreativt samt ger chansen att ta bilder som en zoom inte kan matcha. Fördelen är att fasta objektiv finns i många prisklasser, brännvidder och märken samt att de oftast har ett relativt gott andrahandsvärde den dagen man vill byta. Har du frågor om fasta objektiv så ring oss gärna...090-2007000 är numret!

 • Tamron AF 16-300 Reseobjektiv

  Nyhet

  En av årets hetaste nyheter är Tamrons 16-300 - ett reseobjektiv som har ett omfång i toppklass! Har du inte införskaffat semesterns nya objektiv så är det läge att kika närmare på detta, du får nästan allt i ett enda objektiv, men hur bra är det?

  Formatet är riktigt trevligt. Kompakt och välbyggt med detaljer i metall och med gummipackning mot kamerahuset, något som skyddar både mot fukt och damm. Optiskt så är det bättre än föregångaren och står sig pall mot konkurrenter med betydligt mindre omfång vilket gör det till ett mycket bra köp. Så här skrev Mats vid testet: Föregångaren 18-270 Di version II kan räknas till de bättre objektiven bland liknande zoomar med enorma zoomomfång, och trots att Tamron utökat med både mer vidvinkel och tele så har 16-300mm inte blivit sämre, snarare tvärtom. Perfekt för dig som ska ut och resa och bara vill ta med ett enda objektiv.

  Du hittar resten av testet här samt möjligheten att beställa ditt exemplar:
  Tamron AF 16-300/3,5-6,3 Di II VC PZD till Canon
  Tamron AF 16-300/3,5-6,3 Di II VC PZD till Nikon
  Tamron AF 16-300/3,5-6,3 Di II PZD till Sony SLT/DSLR (A-fattning)

 • Nikon D810

  Test

  Nu har vi testat D810 och vi har allt klart för dig att läsa. Det är en trevlig bekantskap som kommer att ta Nikon vidare då den tar upp kampen med 5D Mark III när det gäller hastighet men erbjuder en mycket hög upplösning och en hel del smarta nyheter...

  Du kan läsa testet på en av årets största nyheter redan nu på vår hemsida: Nikon D810 kamerahus

 • Produktfotografering

  Produktfotografering är inte en enkel konst och ibland ser man bilder som gör att man tappar suget att köpa produkten istället för tvärtom. Vikten av bra bilder är större än de flesta tror och vi märker att fler och fler frågar om hjälp med produktfotografering.

  Ofta är medlen relativt enkla. Mindre produkter som smycken, kameror, accessoarer osv kräver inte så mycket yta men däremot mera fantasi. Att skapa exklusivitet gör du med hjälp av exklusiva material i bakgrunden som läder, trä eller sten. Bilden ovan är tagen i en IKEA-fåtölj (svart Klippan) på mitt kontor och är byggd av två bilder, den ena med fokus på kamerans plan och den andra på objektivets plan. Att hitta en bakgrund i liknande struktur och färg förstärker känslan i produkten men man kan också hitta en bra kontrastfärg. Ett tips är att köpa bitar av konstläder eller läder i olika färger för att ha som bakgrund. Man kan även ha en bänkskiva i trä eller sten, en stor bit aluminium eller stålplåt. Använd fantasi!

  Om man har accessoarer så är ett tips att skaffa bitar av metall och trä i olika storlekar (små klossar) som man bygger upp en liten miljö utav och låter tex. halsband "rinna" nerför dessa. Som du märker är mycket av arbetet planering men inte alls dyrt. Ett annat tips är att välja ut en färg som blir ett signum för dina produkter. Om du tex väljer rött så skaffa en röd bakgrund och detaljer som är röda i samma färg så att det på alla bilder, oavsett vad det är för färg på produkten, syns att det är dina produkter.

  För ljussättning behövs blixtar och minst två stycken behövs. Softboxar, stativ, blixtar och en trådlös sändare är en bra start och ett tips vi har är Elinchroms RX One som är ett enkelt men mycket bra kit för att komma igång. För att kunna arbeta enkelt och i en sluten miljö är fototält den bästa lösningen så länge produkterna du vill fotografera ryms i den. Vill du frilägga produkter för att använda bilderna så rekommenderar vi RX One i tre-pack så att du kan lysa upp fototältet ordentligt och har många ljusskällor. Man kan välja att använda fast belysning men du får ett bredare användningsområde och möjligheten till bättre resultat med riktiga blixtar.

  Bra tips:
  Elinchrom Studioblixtpaket D-Lite RX One, 3st blixtar+ tillbehör
  Elinchrom Studioblixtpaket D-Lite RX ONE Softbox Set, 2st blixtar + tillbehör
  Walimex Fototält 150 x 150 x 150 cm tre bakgrunder
  Walimex Fototält 120 x 120 x 120 cm inkl tre bakgrunder
  Walimex Fototält 75 x 75 x 75 cm inkl fyra bakgrunder

 • Sony A7S - fotografering

  Test

  Nu kan du läsa vad vi tycker om Alpha A7S från Sony som kamera för fotografering. Thomas har gått igenom kameran och du kan redan nu läsa hur den presterar bildmässigt. Vi kommer med ett avslutande test inom kort på video-delen separat.

  Så här skriver Thomas: A7S har ett hisnande ISO-omfång: ISO 100 - 102,400 som kan utökas till ISO 50 - 409,600. Det är imponerande. Det är egentligen först vid ISO 800 du kan märka av någon större brusskillnad mot ISO 100, och då är kvaliteten fortfarande grymt bra. Störande brus får du inte förrän vid ISO 12,800. Du kan få ut vettiga bilder upp till ISO 102,400 men allt över det är i mina ögon inte användbart annat än för ren dokumentation. Naturligtvis beror det på typ av motiv och tillgängligt ljus men det är naturligtvis också subjektivt. Du får kolla på våra testbilder var din gräns går. Hur som helst är Sony A7S grymt bra på höga ISO.

  Vill du läsa resten? Det gör du här: Sony Alpha 7s kamerahus

 • Fullformatare på test...

  Nyhet

  Vi testar nya Nikon D810 och Sony A7S för fullt nu...och du kan läsa testerna hos oss inom kort. Vi kommer att ta med kamerorna ut på fält redan ikväll och se vad de går för!

  Första känslan när man packar upp D810 är likheten med föregångarna D800 och D800E. Däremot har kameran fått ett lyft designmässigt med mycket mera distinkta linjer och kanter, bättre känsla i flera reglage som tex. främre programhjulet och de programmeringsbara knapparna. Det mesta är dock snarlikt och skillnaderna kommer vi att uppleva och skriva om så fort batteriet är laddat och vi får köra igång. Sony A7S är just nu i vår studio för testbilds-tagning...spännande nu!

  PS. Googla på Capture NX-D Beta...så kan du testa Nikons nya Capture NX-program reda nu...

 • Vinkel

  Den här bilden har Joel Westerlund skickat in till oss och visst är vinkeln det som gör bilden. Vinkeln på bilden, kompositionen och vinklarna på bilarna gör bilden spännande och den mörka, underexponerade bilden som framhäver neon-ljuset är tillsammans ett bra recept.

  Härlig bild som vi gillar, tack för att du skickade den till oss! Vill du också skicka in en inspirerande och motiverande bild så gör det till blogg@cyberphoto.se så kanske även du publiceras i vår Blogg.

 • RX100 III - hetast!

  Vår hetaste kompaktkamera just nu är RX100 Mark III. Den är så het att vi just nu har en handfull kvar och det är ett par veckor till nästa leverans så vill du ha en RX100 Mark III i sommar...köp den nu!

  Så här skriver Mats i testet: Även objektivets kvalitéer spelar mycket stor roll. 24-70 zoomen är helt ny för denna modell och har bättre ljusstyrka i teleläget, men kortare tele och mer vidvinkel, vilket visade sig vara en lyckad förändring. Skärpan är överlag bättre och särskilt ut mot kanterna, vilket även korrigeras via processorn på JPEG-bilder. Bra egenskaper vid starkt motljus också. För dig som gillar kort skärpedjup med mjuk och fin bokeh så är detta rätt kompaktkamera för dig, dels pga sensorstorleken och möjlighet till stora bländaröppningar, samt kortare närgräns i 70mm-teleläget än tidigare modeller. Bildkvalitén ser överlag väldigt bra ut med bl.a. bättre detaljåtergivning och lägre brus än vad de flesta kompakter i liknande storlek klarar, och det blir faktiskt bara svårare och svårare att avgöra om bilderna är tagna med en liten kompakt eller en betydligt större systemkamera.

  Du kan läsa resten av testet här: Sony Cybershot DSC-RX100 III
  Glöm inte extra batteri: Jupio motsvarande NP-BX1

 • Stor skala

  Den här läckra bilden har vi fått inskickad av Jimmy Runsteen i Alingsås och det är en liten men stor radiostyrd bil, en skala 1:5 vilket är en rejäl pjäs. Riktigt läcker bild och vill du se fler motorbilder så ramla in på vår Facebook där du hittar flera bidrag! • Kiss me, Gitzo...

  Stativ är användbara, men jag har aldrig sett någon kela med ett förut...

  Jag är hos en bekant och ska fotografera några av hans konstverk i hans ladugård när jag hör ett brak, jag vänder mig om och får se hans grannes katt kela med det stativ hon just har vält...

  Mycket ska man se... men otroligt gulligt var det... bilden nere till höger så ligger hon och kråmar sig... oemotståndligt...

  /Thomas