Canon 16-35 F4L IS USM

Test

Nu har vi sommartestat Canons 16-35 F4L IS USM, ett prisvärt och modernt alternativ. Vidvinkelzoom är drömmen för många av oss och visst vore det fantastiskt om detta objektiv levererar fantastiska bilder.

Så här skriver vår mästerlige testare Mats: Efterlängtad vidvinkelzoom, kanske framförallt bland alla som tycker att 16-35/2,8 är för stor, för dyr eller saknar bildstabilisering. Allt detta har sin lösning i lillebrodern 16-35/4 L IS USM. Grundtankar och grundfunktionen är desamma. Detta är en rejäl konstruktion, som övriga objektiv i L-serien. Förutom högklassig optik är den också mycket påkostad mekaniskt - även om man ser till tätningar mot fukt och damm. Liksom f/2,8-versionen (EF 16-35/2,8L USM II) så handlar det här om ett objektiv som tecknar ut fullformat. Det passar alltså på såväl proffsmodellerna i 1D- och 5D-serierna som de enklare modellerna med APS-C-sensor. På en fullformatskamera blir den förstås en ultravidvinkel för tex landskap, arkitektur och interiör, samt mer extrem användning för t ex actionfoto. På kamera med APS-C sensor motsvarar brännvidden/bildvinkeln ca 26-56mm, och kan då räknas mer som en normalzoom.

Hela testet hittar du här: Canon EF 16-35/4 L IS USM