Bak och fram?

En produkt som många inte vet om eller kanske har glömt bort är reverseringsringen som ger möjligheten att vända på ett objektiv. Varför ska man ha en sån? Vår praktikant Isabelle har under veckan använt den här produkten och så här skriver hon:

Är du sugen på att testa makrofotografering men känner att plånboken inte tillåter det just nu? Har du ett objektiv med bländarring så blir du nu en lycklig människa. Jag har under veckan fått testa på att fota med en reverseringsring tillsammans med ett Nikon Nikkor AF 50/f1.8D. En reverseringsring används genom att den skruvas fast på framsidan av objektivet (där du monterar tex. UV-filter) och sen fäster objektivet som vanligt fast med reverseringsringen inåt mot objektivfattningen och kameran så att objektivet egentligen är bak och fram.

Varför jag sa att du är en lycklig människa om du har ett objektiv med bländarring beror på att när du fäster objektivet bak och fram så tappar objektivet och kameran all kontakt med varandra. Det innebär att du nu måste sköta alla inställningar manuellt men om du har en bländarring på objektivet så kan du fortfarande själv bestämma hur mycket ljus som ska släppas in. Gråt inte om du inte råkar ha ett sådant objektiv liggandes hemma. Det finns en lösning. (Klicka här: Nikon AF 50/1,8D)

Till exempel så regleras bländaren på Canons objektiv genom elektroniska kontakter. Detta gör att om man först sätter på objektivet som det brukar sitta och då ställer in bländaren och sedan tar av objektivet så kommer bländaren att stanna i det valda läget. Det gör det lite mer invecklat och kommer att ta lite längre tid om man vill byta bländare men det är inte svårt. Om vi istället kollar på Nikon som mer och mer väljer att ta bort bländarringen från deras objektiv då denna funktion anses kunna styras via elektronik. Därför så finns det externa adaptrar med bländarring att köpa till, och du kommer fortfarande mycket billigare undan än om du skulle köpa ett makroobjektiv.

/Isabelle

Här hittar du Nikons reverseringsring: Nikon BR-2A