HDR för nybörjare

Ibland blir kontrasten i en bild för stor för vilken kamera som helst.

Det finns många lösningar på detta. I t ex Capture One har du HDR-styrning för låg eller högdager, och du har också möjligheten till att göra lokala inställningar. Det finns också speciella HDR-program, men nu ska jag berätta om en riktigt basic metod...

Ibland så är ren nybörjarteknik som att lägga ihop två bilder nog så snabbt och enkelt.

Låt oss ta denna bild på svärmors katt "Pysen" som exempel. Jag vill inte överdriva HDR på den utan bara få en jämnare belysning men ändå behålla känslan av skugga och smygtittande katt. Han sitter och tittar på fåglar, eller lunch som han kallar dem...

I raw-programmet så gör jag en bild där trädet ser bra ut, och en annan bild där katten syns bra men ändå upplevs i skugga. Sedan lägger jag ena bilden på den andra i Photoshop och suddar ena bilden längs trädstammen och på några sekunder har jag den jämnt belysta bilden jag ville ha av en katt som sitter och smygtittar i skuggan.

En enkel teknik som de flesta kan klara av utan att bli vilse bland kurvor och nivåer...

HDR står för High Dynamic Range i fall någon undrar. Det innebär att kunna ha mycket ljusa och mycket mörka partier på samma bild där både mörkt och ljust blir korrekt exponerat. Vanligtvis så tar man flera bilder och lägger ihop dem till en. Hur man gör det kanske jag berättar en annan gång.

/Thomas